Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić)
TANJUG/ TANJA VALIC
Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić)

TANJUG/ TANJA VALIC

Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić), Foto: TANJUG/ TANJA VALIC

"Monah sam postao jer sam u Crkvi tragao za onim što ona zaista nudi i zbog čega jedino postojimo na ovom svetu, jer Bog nije ni Hrvat, ni Srbin, ni Nemac - on je ljubav, a Crkva nije na ovom svetu da bismo mi bili bolji ljudi, ili da bi se bavila socijalnom pravdom - ona postoji jer nema čoveka koji se ne pita o smislu svojeg postojanja", rekao je mitropolit Porfirije 2017. godine

Patrijarh Porfirije važi za osobu umerenih stavova, koja neguje lična prijateljstva sa sveštenicima, i predstavnicima svih verskih zajednica.

"Pozdravljam sve katolike, protestante, sve hrišćane, braću drugih veroispovesti, pozdravljam i ateiste i agnostike. Uvek ću iskreno biti spreman za dijalog sa svim ljudima, a dijalog, praštanje i pomirenje biće načela koja ću nastojati da primenjujem u praksi", rekao je na ustoličenju u Sabornom Hramu u Zagrebu 2014. godine.

Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić)

TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić), Foto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Nedugo pošto je stupio na čelo mitropolije Zagrebačkio-ljubljanske, u intervjuu za RTS 2015. godine, rekao je da srpski narod u Hrvatskoj živi u strahu.

Кako zbog događaja iz devedesetih, tako i zbog toga što, kako kaže, pojedinci u hrvatskom političkom krugu s vremena na vreme koriste retoroku koja podseća na retoriku iz prošlosti, pa se ljudi osećaju još nesigurnijima.

"Taj strah je duboko uvrežen u biće našeg naroda tamo i zato je veoma značajno da dijalog između Hrvatske i Srbije bude što intenzivniji i da mnogi problemi bar započnu da se rešavaju", govorio je mitropolit Porfirije.

Svoju i ulogu crkve u takvom okruženju video je u hrabrenju i podzanju našeg naroda, ali i da, kako je isticao, u srpskom narodu podigne osećanje dostojanstva i samosvesti.

Bonus: 

Pročitajte još: