meso
E.A.
meso

E.A.

meso, Foto: E.A.

Staroplaninski stočari, ali i njihove kolege sa Suve planine, sa zebnjom čekaju predstojeće vaskršnje i prvomajske praznike jer se ponavlja lanjska priča.

Organizovanog otkupa jaganjaca gotovo da i nema, uprkos tome što se cena kilograma žive vage godinama ne menja i u najboljem slučaju izosi oko 300 dinara, dok je u mesarama oko 600 dinara.

Na ovakvo stanje uticala je pandemija, ali i višegodišnji problemi u ovoj grani stočarstva.

- Zbog opštepoznatih okolnosti u kojima smo se našli tokom epidemije, organizovanog otkupa gotovo da i nema. Na ovom području ima oko 10.000 grla jaganjaca, međutim ne rade restorani, pečenjare, ne organizuju se svadbe, proslave i slični skupovi pa je i potražnja manja. Od pomenutih desetak hiljada jaganjaca, biće ponuđeno između pet i šest hiljada, a ostalo će ići u priplod, što će dodatno opteretiti stočare, koji moraju da misle o ishrani uvećanog stada. Drugim rečima mnogo manje će zaraditi nego što su eventualno planirali - kaže Goran Popović, direktor pirotske Poljoprivredno-savetodavno stručne službe, jedan od vrsnih poznavalaca ovčarstva u Srbiji.

Prema njegovim rečima, procene kažu da na području Pirota, odnosno ovog dela Stare planine, trenutno ima desetak hiljada ovaca i ta broj se smanjuje iz godine u godinu, uprkos nastojanjima države i lokalnih vlasti da raznim subvencijama i stimulacijama zaustave dalji sunovrat stočarstva, konkretno ovčarstva. Zna se da za svako umatičeno grlo pastiri dobijaju subvencije od 7.000 dinara, kao i 2.000 dinara za svako jagnje i to je iznos za koji se može nabaviti, odnosno kupiti hrana.

Identična situacija što se otkupa tiče je i na Suvoj planini, gde se stočari takođe dovijaju da prebrode krizu izazvanu pandemijom.

Sunovrat ovčarstva u pirotskom kraju počeo je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Do tada je na staroplaninskim pašnjacima bilo oko 300.000 grla, međutim migracijom stanovništva sa sela i industrijalizovani Pirot, počeo je drastičan pad, tako da je sada u selima ostalo desetak hiljada grla.

Nekad bilo pola miliona

Paradoksalno je, da se najveća stada nalaze u prigradskim selima Krupac i Izvor, dok u mnogim planinskim mestima gde je nekada bilo i po desetak hiljada grla, sada tumara tek poneko stado od po par desetina ovaca.

Prema nekim podacima, uoči Drugog svetskog rata na Staroj planini i u okolini bilo je oko pola miliona ovaca i koza, kao i preko 200.000 goveda.