Slobodan Petković
Tanjug
Slobodan Petković

Tanjug

Slobodan Petković, Foto: Tanjug

* General Petković, član Koordinacionog tela Vlade Srbije za utvrđivanje posledica bombardovanja

* Prema NATO izveštaju, izručeno je 31.000 projektila s osiromašenim uranijumom, prema podacima Vojske Jugoslavije bilo ih je 50.000, a prema nekim ruskim izvorima čak 90.000.

* Prema nekim procenama, u Srbiji će zbog bombardovanja NATO sve do sredine sledećeg veka biti povećan broj obolelih od karcinoma

„Nikada od zločinaca ne treba očekivati da priznaju svoje zločine i mi zbog toga ne treba da se nerviramo, nego da radimo i trudimo se da ih sami naučno dokažemo u narednih pet ili šest godina i pokažemo pred celim svetom“!

Ovim rečima je za „Alo!“ general Slobodan Petković, bivši načelnik Atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Jugoslavije, prokomentarisao najnovije tvrdnje koje dolaze iz centrale NATO i glase da osiromašeni uranijum, koji su sručili na nas tokom bombardovanja, nije ni kancerogen niti uopšte štetan po zdravlje stanovništva. Pirs Kazalet, portparol NATO, kazao je, naime, za BBC na srpskom da je „naučno utvrđeno da korišćenje osiromašenog uranijuma tokom konflikta na Kosovu nije uzrokovalo trajne zdravstvene posledice“. To je bio njegov komentar na vest da je 220 nemačkih vojnika koji su učestvovali u NATO misijama na Balkanu tražilo odštetu zbog izloženosti uranijumu.

Predsednik Vučić sutra u Predsedništvu povlači neočekivani potez - Daću sve od sebe! On je naš ponos!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 23.08.2019. 16:25 - 23.08.2019. 17:07 Neverovatno! Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće sutra profesora Stojana Radenovića u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu. Prof.

General Petković, koji je i član Koordinacionog tela Vlade Srbije za utvrđivanje posledica bombardovanja, ocenjuje da drugačiju izjavu od zvaničnika NATO nismo mogli ni očekivati.

- Tom tematikom ozbiljno se bavim od 1995. godine, počeo sam posle napada na Republiku Srpsku, ali i onaj ko malo zna i razume se u atome shvata da tu posledica mora biti. Kada sam razgovarao o ovome s nemačkom parlamentarnom grupom, zaključili smo da imamo isti problem s obolevanjem vojnika i naroda, ali politika beži od toga da to prizna. Oni sve negiraju, a imaju i svoje portparole u Srbiji, koji nisu mnogobrojni, ali su bučni i imaju dosta novca. Od njih se svašta može čuti. Jelena Milić je govorila da je osiromašeni uranijum dobar za izbeljivanje zuba. Ona o tome ne zna ništa, pitajte šta imaju da kažu na tu temu radiolozi i onkolozi - kaže on, podsećajući nas potom na poznati film „Smrtonosna prašina“ rađen još 1999.

- Po našim njivama, selima, naseljima posejan je taj radioaktivni otpad i on ni posle 20 godina na mnogim mestima nije pokupljen. Očišćene su lokacije Reljan, Borovac, Bratoselce i Pljačkavica, dok šest lokacija nije sanirano. Danas svaki stanovnik Srbije može da bude kontaminiran, da to unese putem hrane ili vode i da mu se nakon pet, deset ili dvadeset godina desi neka promena u organizmu - kaže naš sagovornik.

General napominje da su i neka članice NATO pokrenule inicijativu da se zabrane projektili s osiromašenim uranijomom.

- Oni znaju da su štetni, evo ne mora se verovati ni lekarima ni naučnicima, ali svako ko se okrene oko sebe, sreće ljude koji imaju neku vrstu oboljenja. Ja sam počeo da pratim zdravstveno stanje vojnika na VMA 2000, to je zaustavljeno posle dve godine jer tadašnje partije na vlasti očigledno nisu htele da se zameraju tim ljudima koji su nas bombardovali nego da od njih prave saveznike. Tada smo stali, ali sad je vreme da opet nastavimo i s radom i s istraživanjem, te da to isteramo do kraja - kaže Petković.

Kada sve studije budu gotove, ističe, imaćemo dve opcije pred sobom...

- Ako se, eto, utvrdi da opasnosti ipak nema, onda da im tražimo da nam doteraju još tog otpada, ako će nam zbog njega pšenica u Vojvodini i voće u Šumadiji bolje rađati. Ali ako se dokaže suprotno, neka nam daju pare da bar ljude lečimo, da ih pregledamo na vreme, da se na zračenje ne čeka - zaključuje general.

Niko ne zna broj

Prema NATO izveštaju, izručeno je 31.000 projektila s osiromašenim uranijumom, prema podacima Vojske Jugoslavije bilo ih je 50.000, a prema nekim ruskim izvorima čak 90.000.

Decu će nam ubijati još 150 godina!

Prema nekim procenama, u Srbiji će zbog bombardovanja NATO sve do sredine sledećeg veka biti povećan broj obolelih od karcinoma. Osim toga, raste i broj beba koje se rađaju s deformitetima. Nebojša Srbljak, kardiolog i predsednik udruženja „Milosrdni anđeo“, rekao je nedavno da je na KiM od 1999. do sada broj obolelih od raka porastao za 200 odsto i da je to direktna posledica otrova iz NATO bombi.

Pročitajte još:

Bolesna i majka Milice Rakić

U beogradskom naselju Batajnica, koji je NATO gađao skoro svaki dan, mnogi se bore protiv karcinoma, a među obolelima je i Dušica Rakić (53), majka trogodišnje Milice, koju je 17. aprila 1999. u Batajnici ubio geler NATO bombe dok je sedela na noši. Predsednik SRS Vojislav Šešelj rekao je da je i sam kao stanovnik Batajnice dobio rak nakon agresije.

Činjenice

* 56,5 odsto povećan broj umrlih od raka u Srbiji za poslednjih 30 godina
* 35.000 do 40.000 ljudi obolelo od raka u Srbiji 2016.
* 334 mlađih od 19 godina obolelo od malignih bolesti 2016.
* leukemija, tumor mozga i limfom najzastupljeniji kod dece

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina