Branislav Tiodorović
Tanjug
Branislav Tiodorović

Tanjug

Branislav Tiodorović, Foto: Tanjug

- Veoma je bitno da se što veći broj građana vakciniše, kako bi stvorili kolektivni imunitet, da on pređe 60 ili 70 odsto, i da na taj način zaustavimo ovu tešku bolest - rekao je Tiodorović nakon što je primio vakcinu.

Vakcine se, prema njegovim rečima, razlikuju po tehnologiji izrade, ali je konačni rezultat približan. Rekao je i da “neće biti problema” ukoliko se neko zarazi između primanja dve doze vakcine.

Anketa:

Da li ćete se vakcinisati?

 

- Mlad organizam stvoriće odbranu od 92 ili 95 odsto, a oni koji su stari i sa hroničnim bolestima, stvoriće manju odbranu. Veliki dobitak je sprečiti odlazak u bolnicu i izbeći tešku kliničku sliku, a posebno je važna prevencija smrti - izjavio je Tiodorović.

Komentarišući novi soj virusa, Tiodorović je rekao da u našoj zemlji još nije dijagnostifikovan novi soj korona virusa, "što ne znači da se neće pojaviti s obzirom da ga ima u Sloveniji i Mađarskoj".

- Po karakteristikama koje su poznate iz naučnih krugova, novi soj korona virusa poznat je po bržem širenju i po možda većoj zaraznosti, ali klinički gledano, simptomi su isti, nema razlike u odnosu na već poznati virus - izjavio je Tiodorović nakon što je u niškom Domu zdravlja primio kinesku vakcinu.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski primila je danas kinesku vakcinu protiv korona virusa i pozvala sve građane Niša da se priključe masovnoj imunizaciji.

Vakcinacija

Tanjug

Vakcinacija, Foto: Tanjug

- Bez obzira na to što su mi lekari utvrdili veliki broj antitela, odlučila sam da primim vakcinu i to kinesku. Mislim da je to, posle svega kroz šta je Niš prošao i velikog broja zaraženih i umrlih, bila moja građanska dužnost - rekla je Sotirovski novinarima nakon vakcinacije u Domu zdravlja u Nišu.

Navela je da je Niš dobio 5.100 kineskih vakcina i da se očekuje da dobiju i rusku vakcinu, te podsetila da su građani vakcinisani Fajzerovom vakcinom u Kliničkom centru i drugim zdravstvenim ustanovama, kao i u pojedinim ustanovama socijalne zaštite.

- Mislim da smo na dobrom putu da se masovno odazovemo imunizaciji jer nam je to kao kolektivu neophodno, s obzirom na to da smo imali i imamo velikih problema sa koronom - rekla je Sotirovski.

Istakla je da je Dom zdravlja, zajedno sa Gradom Nišom, organizovao punktove za vakcinaciju kojih za sada, dodala je, ima šest.

- Ako bude većeg interesovanja biće ih 43, koliko smo spremili - rekla je Sotirovski i dodala da se punktovi nalaze u svih pet gradskih opština, na mestima do kojih je lako doći.

Istakla je da je važno što je Srbija uspela da pribavi veliki broj vakcina.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: