Novi Pazar
Tanjug Irfan Ličina
Milorad Mitković

Wikipedia.org

Milorad Mitković , Foto: Wikipedia.org

Najpre je jutros oko 9 časova sve pogodila vest da je preminuo akademik doktor Milorad Mitković (70) što predstavlja veliki gubitak za naš zdravstveni sistem.

Njegov pređašnji rad veoma je značajan na polju istraživačke medicine, naročito u oblasti preloma kostiju, a bio je i jedan od pionira uspostavljanja medicinskih istraživanja u Srbiji.

Konstruktor je sistema za spoljnu fiksaciju kostiju koji nosi njegovo ime ("Fiksator po Mitkoviću") koji je posle ispitivanja u Jugoslaviji, Srbiji, Nemačkoj i Švajcarskoj, primenjen na preko 25.000 pacijenata u Srbiji i inostranstvu, uključujući i zbrinjavanje ranjenika u toku sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. 

Samo pola sata nakon ove tužne vesti, pristigla je nova crna informacija. Ugledni arhitekta Vladimir Macura preminuo je u svojoj 79. godini života.

Macura je bio osnivač Centra za planiranje urbanog razvoja, pri Beograd-projektu (CEP), redovni profesor na odseku Pejzažne arhitekture Šumarskog fakulteta, naučni savetnik u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije i direktor Urbanističkog zavoda Beograda od 2000 do 2004.godine

Tvorac je ideje o Salonu urbanizma 1991. što je i danas najznačajnija urbanistička manifestacija u Srbiji i regionu.Od 1992. godine istrajno se bavio problematikom i stanovanjem Roma. Bio je konsultant Saveta Evrope, UN-HABITAT, OSCE/ODIHR, nekoliko ministarstva.

No, to nije bio kraj crnim vestima za današnji dan. 

Arhimandrit Jovan

Youtube/printscreen

Arhimandrit Jovan, Foto: Youtube/printscreen

Veliki duhovnik arhimandrit Jovan Radosavljević preminuo je od posledica korona virusa u svojoj 94. godini života.

Bio je jedan od učenika vladike Nikolaja Velimirovića. Milisav (kasnije Jovan) bio je Nikolajev učenik sve dok nacisti nisu zarobili vladiku i prebacili ga u logor Dahau. Zamonašio se 1950. godine u manastiru Rača, a kasnije je prešao Prizren, nakon što je za episkopa raško-prizrenskog postavljen Pavle kasniji Patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Upravo ga je Patrijarh Pavle ohrabrio da završi bogosloviju, a zatim i Pravoslavni bogoslovski fakultet.

Odmah nakon ove vesti koja je duboko potresla sve vernike saopšteno je da je od korone preminuo i ugledni književnik Vladimir Jagličić u svojoj šezdesetoj godini.

Vladimir Jagličić

Spomen park

Vladimir Jagličić, Foto: Spomen park

Jagličić je bio autor na desetine knjiga poezije, proze i prevoda,kao i poeme „Knjiga o zločinu“ koja je izvedena na Velikom školskom času 2ooo.godine.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada. Bio je zamenik glavnog urednika časopisa „Pogledi“,novinar lista „Nezavisna svetlost".

U jednom ovakvom crnom danu sažete su posledice korone po jedno društvo. Od posledica kovid-a preminuli su velike ličnosti. Ljudi koji su svojim radom ostavili neizbrisiv trag. Čija će se dela pamtiti i biti inspiracija drugim generacijama. Za njima ostaje velika žal što nisu živeli još koju godinu duže. Njihovo znanje i iskustvo svakako su nam potrebni u ovim teškim momentima pandemije koja odnosi najbolje, najvrednije i najumnije ljude iz našeg okruženja.