Post, posna hrana, riba, salata
Shutterstock
Post, posna hrana, riba, salata

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naime, mnogi proizvodi poput keksa, biljnih sireva, bombona, čak i riblje paštete, a na kojima obično krupnim slovima piše „posno“, uglavnom su mrsni, stoga trgovine svesno pokušavaju da iskoriste ubeđenje vernika za svoje bogaćenje. Posni proizvodi ne smeju da sadrže tragove mleka, jaja ili aditive životinjskog porekla, a kako post uveliko traje, mnogi građani su na ovaj način obmanuti, a da toga nisu ni svesni.

Pročitajte još:

 

Ni u pekarama nije ništa bolja situacija, te treba biti na oprezu, jer je možda baš „posni“ žu-žu koji ste kupili premazan jajetom, a „posni“ burek napravljen na masti.

Zaobiđite pekaru

Mnogi pekari premazuju kifle ili im dodaju svašta kako bi dobile na punoći, a ista stvar je s praznim burekom, pitama i žu-žuom.

Stoga bi bilo bolje da u vreme posta, ako ikako možete, preskočite pekaru. Ovo je za naš list potvrdila Ana P., koja već pet godina radi u jednoj pekarskoj radnji.

- Od posnih proizvoda, mušterijama nudimo prazan burek, pogačice, kiflice, nekoliko vrsta pita... Pogačice, kiflice i žu-žu premazujemo jajima kako bi izgledali primamljivije. Prazan burek ponekad pravimo na masti, ali generalno sve, i pite i burek, premećemo po istim tepsijama i sečemo ih istim noževima koje koristimo i za mrsne stvari. A sve je to deo „posne ponude“ - otkriva ona.

Nutricionista Branka Mitrović upozorava da je neophodno pre svega dobro pročitati deklaraciju, jer se dešava da proizvodi koji su naznačeni kao posni zapravo to nisu.

Iako ste znalac, poput Mirjane Simić (36), koja tvrdi da godinama posti, uvek postoji mogućnost da o poreklu određenih sastojaka niste dovoljno obavešteni. Naša sagovornica, koju smo zatekli ispred jedne pekare, tvrdi da je za nju posebno iznenađenje bila riblja pašteta, za koju je, kako kaže, mogla da se zakune da ne može biti mrsna.

- U jednu od pekara, u kojoj s vremena na vreme kupim obrok, jednog dana sam ušla i obradovala se kada sam videla da imaju, kako mi je radnica rekla, posne vanilice. A narednog dana mi na istom mestu prodavac kaže da prave jedino mrsne kolače, a da posne vanilice nikada nisu ni imali! Tada sam se šokirala - priča ona.

Kazna do milion dinara

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije kaže da je ovakva praksa proizvođača potpuno u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača, u onom delu koji se odnosi na deklarisanje, oglašavanje i reklamiranje hrane.

- Zamislite nekoga ko se priprema za pričest, a onda sazna da je jeo hranu koja nije posna. Nadležne inspekcije bi na osnovu Zakona o zaštiti potrošača morale da pojačaju nadzor kroz prodajne objekte, a ukoliko bi naišli na proizvode koji se deklarišu kao posni, a to nisu, treba da izdaju rešenje o zabrani prodaje - smatra Bogosavljević i dodaje da su kazne za trgovce koji vrše obmanu potrošača i do milion dinara.

 Činjenice

- Namirnica koja najviše dovodi ljude u zabludu jeste hleb, jer mnoge vrste testa, poput tosta i dvopeka, ali i beskvasnih hlebova, sadrže mlečne masti, čak i jaja.

- Za proizvodnju raznih karmina koristi se lanolin, supstanca koju luče žlezde ovaca i zadržava se u njihovoj vuni, stoga ako okusite mrvicu, omrsićete se.

- U proizvodnji biljnog šlaga i sireva, kao i posne pavlake, koriste se enzimi koji se dobijaju iz mleka.