Manastir Tušumlja
printskrin youtube
Manastir Tušumlja

printskrin youtube

Manastir Tušumlja, Foto: printskrin youtube

Ovo za Sputnjik kaže jeromonah Ilija Buha, nastojatelj manastira Tušimlja na obroncima Golije.

Do manastira i istoimenog sela nije se lako probiti i kada nema snega, jer posle skretanja sa starog puta Raška -Novi Pazar do svetinje vodi neasfaltiran makadamski drum dug šest kilometara.

Manastir odsečen od sveta

Otac Ilija i još jedan iskušenik su jedini stanari manastira Tušimlja.

"Poslednjih godina sve je manje stanovnika u selima u Raškoj oblasti. Ovo selo je skoro pusto, a inače mesna zajednica Tušimlja je površinski najveća u Novom Pazaru, ali nema ljudi, stari su pomrli, mladi su otišli. Prva kuća je na kilometar od nas, u njoj živi jedan gluvonemi čovek, njega makar obilaze. Još troje starina živi u blizini, na nekoliko kilometara. Do pre pet, šest godina bilo je desetak duša, ali su svi pomrli", priča nam otac Ilija.

On dodaje da u normalnim okolnostima ne bi to uradio, ali da je u utorak zvao gradonačelnika Novog Pazara i tražio pomoć, da lokalno komunalno preduzeće kroz sneg probije put do manastira.

"On me je najavio kod direktora, čuo sam se s tim čovekom, rekao je da ne može nikoga da pošalje, jer su sve mašine zauzete, rašćišćavaju negde po Goliji. Dogovorili smo se da mašine dođu sledećeg dana. Poslali su izvidnicu, ali ponovo nas nisu izbavili, jer velika mašina nije mogla da prođe od palog drveća. Tek u petak smo spojeni sa svetom, posle devet dana", priča nam otac Ilija.

Iguman zaražen koronom

On sam nije mogao da to proveri stanje puta, jer od Božića više nije u stanju da izlazi napolje, pre nevremena potvrđeno je da je zaražen koronom.

"Trebalo je u ponedeljak da idem na kontrolu, da ponovo snimim pluća, između ostalog, onkološki sam bolesnik imam problem i sa srcem. U početku sam se osećao dobro, ali bilo mi je sve gore, nemoćan sam, ne mogu normalno da funkcionišem, ovo danima traje, saoinicijativno sam počeo da pijem aspirin, nisam imao drugo rešenje".

Iako bolestan, otac Ilija svakodnevno služi. Prvih dana išao je do crkve, a od kad se stanje pogoršalo, u paraklisu u konaku u kome boravi.

Manastir Tušimlja pripada Raško-prizrenskoj eparhiji, oca Iliju pitali smo da li se obratio svojoj eparhiji, pokušao na taj način da reši problem.

"Naravno da mi nije palo napamet da o svom problemu obavestim vladiku Teodosija, jer je moj problem smešan u odnosu na milion njegovih u Gračanici. Tamo su ljudi zbog poplava ostali bez kuća, eparhija sada rešava urgentnije probleme, treba pre svega obezbediti rad narodnih kuhinja. Mi smo se pomirili sa sudbinom, kažu da ovde niko ne živi, a da treba puno novca da se put asfaltira, uvek se pitam kako ga ima za druga sela", kaže otac Ilija na kraju razgovora za Sputnjik.

Apel Sputnjika da se pomogne

Sputnjik je kontaktirao nadležne u opštini Novi Pazar, posle našeg apela, mašine su konačno probile put do manastira u zavejanom selu Tušimlja, a otac Ilija otišao u bolnicu i dobio terapiju.

Mamastir u kome služi pominje se u Povelji manastira Banjska, u kojoj selo sa svim sadržajima u njemu kralj Milutin poklanja Banjskoj, ali nema pisanih podataka o vremenu izgradnje. Predanje kaže da je manastirska crkva, danas posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, postojala još u 11. veku.

Pročitajte: