Srđa Janković
Tanjug
Srđa Janković

Tanjug

Srđa Janković, Foto: Tanjug

Imunolog dr Srđa Janković odgovorio je na današnjoj konferenciji za medije na navode da su pojedini ljudi sa alergijom na penicilin, vraćeni sa vakcinacije, te bolje pojasnio koje su apsolutne kontraindikacije za vakcinu protiv korona virusa.

- Apsolutna kontraindikacija za bilo koju vakcinu jeste dokazana alergija na neki sastojak ili alergijska reakcija na prvu dozu. Sve drugo nije apsolutno kontraindikovano. To su samo mere opreza, a tu pre svega spada sklonost ka težim alergijskim reakcijama.

Anketa:

Da li ste primili neku od vakcina?

 

Ipak, kako kaže, alergija na penicilin nije kontraindikacija.

- Sama po sebi alergija na penicilin nije kontraindikacija tako da ne postoji prepreka da se ove osobe vakcinišu iz prostog razloga što u proizvodnji niti jedne od ove tri vakcine se nisu koristili penicilinski sastojci.

Dr Janković je takođe apelovao na ljude da ne veruju u izjave pojedinih lekara da vakcina može uticati na sterilitet kod muškaraca i žena.

- Besmislene su izjave da treba čekati godinu dana od vakcinacije do trudnoće i da žene posle vakcine neće ostati u drugom stanju. Ono što stručne preporuke kažu, i to ima smisla zbog toga što nemamo studije rađene na trudnicama, jeste da je potrebno samo odložiti početak trudnoće do tog meseca nakon vakcinacije i ne više - zaključio je.

Pročitajte još: