Ekskurzija, tinejdžeri, đaci
FOTO: shutterstock
Ekskurzija, tinejdžeri, đaci

FOTO: shutterstock

Foto: FOTO: shutterstock

Ministarstvo saobraćaja nedavno je donelo pravilnik kojim se uređuje obavljanje organizovanog prevoza dece, a koji će se primenjivati od 1. septembra 2019. Najveća novina ovog pravilnika jeste ta da autobus neće moći da krene ukoliko svi učenici nisu propisno vezani.

Nije tajna da učenike srpskih škola na ekskurzije voze jedva ispravni autobusi stari i po 30 godina, niti da ih voze pijani, umorni i neiskusni vozači. Poslednjih godina Upravi saobraćajne policije u proseku bude prijavljeno oko 10.000 ekskurzija i bude pregledano oko 15.000 autobusa namenjenih za prevoz đaka. Prema podacima iz MUP-a, zbog utvrđenih nepravilnosti, oko deset autobusa i 11 vozača autobusa biva godišnje isključeno iz saobraćaja.

Pročitajte još:

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola upozorava da se dešava da vozači pred sam put budu vidno pijani i da su se roditelji zbog takvih i sličnih incidenata mnogo puta žalili školskoj inspekciji i policiji.

- Neke škole gledaju da uštede svaki dinar kako bi ostalo novca za isplatu dnevnica nastavnicima, direktorima i vodičima, pa iznajmljuju stare i jeftine autobuse. Dobar autobus, koji je star oko sedam godina, košta 380 evra na dan, dok se stariji i remontovani godinama mogu iznajmiti i za 60 evra. Zato pojedini direktori škola kalkulišu i biraju autobuse u najgorem stanju - upozorava Antić.

Komandant Druge brigade Kopnene vojske saopštio: DESETINE SEKUNDI SU U PITANJU!

AUTOR: Alo.rs/ Tanjug/ M. I. DATUM I VREME: 09.08.2019. 09:59 Stiglo saopštenje Ministarstva odbrane.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da pojedine škole raspišu tender za putovanja, a gleda se samo da cena prevoza bude najniža. Zato učenike prevoze u katastrofalnim uslovima, autobusima starim i više od 30 godina.

- Na dva sedišta pojedini organizatori "potrpaju" i troje dece samo kako bi išlo manje autobusa sa više đaka i tako se uštedelo na prevozu - kaže Okanović.

Nevreme u zapadnoj Srbiji napravilo veliku štetu, a onda su meštani sela oduševili celu naciju! (FOTO)

AUTOR: Alo/RINA/V.M. DATUM I VREME: 09.08.2019. 07:00 Meštani su posle nezapamćenog grada, dok čekaju pomoć opštine, prionuli na popravke, ali ne samo svojih već i komšijskih kuća. Lučani, Foto: RINA Nakon nezapamćenog grada koji je na Svetog Iliju pogodio zapadnu Srbiju, na red je došlo saniranje štete.

Međutim, kako stvari stoje, javašluku u vezi s prevozom učenika će primenom novog pravilnika doći kraj.

 

Kako predviđa pravilnik, autobus koji vozi decu u organizaciji škole, kulturno-umetničkog društva ili sportskog kluba neće smeti da krene ukoliko sva deca nisu propisno vezana sigurnosnim pojasom. Takođe, autobus mora imati predviđen prostor za smeštaj najmanje jednog aparata za gašenje požara, ali i predviđen prostor za smeštaj opreme za pružanje prve pomoći, s tim da u zavisnosti od broja putnika mora imati jednu ili dve kutije prve pomoći.

Prilikom obavljanja organizovanog prevoza dece potrebno je da uz grupu do 30 dece bude prisutan najmanje jedan grupni pratilac u saobraćaju, dok je za grupu veću od 30 dece potrebno da budu prisutna najmanje dva grupna pratioca i oni su dužni da obezbede mir i disciplinu tokom vožnje.

Vanredna situacija u centru grada, od 9.30 kreće AKCIJA!

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 09.08.2019. 07:49 - 09.08.2019. 07:56 Akcija će trajati do 13 časova. Terazije, Foto: Printscreen/Google Maps * Doći će do manje izmene saobraćaja * Izmene će trajati do 13 časova * Zatvaraju se Terazije Serija "Seal Team" (Mornaričke foke), popularna i među srpskom publikom, snima se od danas i narednih dana na beogradskim ulicama.

Policijski službenik vrši kontrolu ispunjenosti i alko-test vozača neposredno pre nego što počne prevoz dece. Ako policijski službenik prilikom kontrole utvrdi da neki od uslova nije ispunjen, organizovani prevoz dece neće započeti do otklanjanja utvrđenih nedostataka.

Šta mora da ima autobus?

1) Važeću registracionu nalepnicu i potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila koja nije starija od 30 dana

2) Original izvod licence za prevoz za autobus

3) Posebnu oznaku za organizovani prevoz dece

4) Ispravne sigurnosne pojaseve za sva deklarisana sedišta

5) Ispravan uređaj za zagrevanje, hlađenje i provetravanje vozila

6) Sva sedišta tapacirana

7) Osnovni pribor za čišćenje vozila (kanta, metla, kese, itd.)

8) Sva obaveštenja i natpise unutar autobusa - ulaz, izlaz, izlaz u hitnim slučajevima

9) Prolaze između sedišta i oko svih izlaza uvek slobodne radi omogućavanja brzog prolaska u slučaju opasnosti.

Šta mora da uradi direktor?

Prilikom obavljanja organizovanog prevoza dece radi realizacije ekskurzije, nastave u prirodi, izleta, odnosno aktivnosti kulturno-umetničkih društava, sportskih klubova i sl., organizator prevoza najkasnije u roku od 48 časova pre otpočinjanja prevoza obaveštava nadležni organ unutrašnjih poslova o: prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju angažovanih autobusa, broju angažovanih vozača autobusa i broju prijavljene dece i drugih lica koja učestvuju u izvođenju putovanja.

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista