EKSKURZIJA PROPALA, NOVCA NEMA? Bez brige, ovo je način na koji će vam isti biti vraćen!

Roditelji se još nisu "opasuljili" od naglog produžetka školske godine za dve sedmice, a moraju da donesu još jednu važnu odluku.

Ekskurzija
Ekskurzija, Foto: Alo / Rajko Ristić

Na dnevni red neočekivano su stigle i ekskurzije. Postavlja se pitanje šta će biti sa novcem onih koji ne žele da idu i da li će se organizovati ekskurzije u inostranstvu i pod kojim uslovima.

Od 1. juna đaci će moći da poprave ocene, ukoliko su nezadovoljni, a maturanti da polože jedan bitan ispit. U klupe se prvo vraćaju osmaci, potom i petaci, šestaci i sedmaci. Sve će ih sigurno obradovati odluka Ministarsva prosvete da se, ipak, ide na ekskurzije.

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić kaže da ekskurzije mogu da se organizuju od 1. juna do 31. avgusta sa agencijama sa kojima škole već imaju ugovor i za koje su roditelji đaka već dali novac.

Kako bi se đaci zaštitili od pandemije, dozvoljene su ekskurzija samo u Srbiji.

Direktor srednje Turističke škole Dragutin Miličić navodi da je dogovoreno da se otkažu sva putovanja.

- Imali smo organizovanu ekskurziju u Budimpešti za april, a pošto nas je tada zadesila pandemija sav novac je roditeljima đaka je vraćen - dodaje Miličić.

Kako je podsetio, da bi se organizovala ekskurzija mora minimum 60 odsto učenika da se prijavi za put.

- Nadomestiće se sve ukoliko situacija od septembra to dozvoli, što ćemo predvideti godišnjim planom rada - kaže Milačić. Svima koji su platili ekskurziju novac je vraćen, a neki će umesto u inostranstvo, putovati po Srbiji.

Direktor Srednje škole Grocka Selimir Radosavljević ukazuje da je u toj obrazovnoj instituciji pre vanrednog stanja trebalo da se da se objavi tender za ekskurzije.

- To nije učinjeno tako da smo izbegli problem oko vraćanja novca namenjenom za putovanje - kaže Radosavljević.

U osnovnim školama su u dilemi da li da organizuju ekskurzije, jer, kako su nam rekli, nisu dobili dovoljno jasna upustva od Ministarstva o tome kakve mere treba da primenjuju u novim okolnostima.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi