Ustoličenje patrijarha Porfirija
Alo!/Marko Metlaš
Ustoličenje patrijarha Porfirija

Alo!/Marko Metlaš

Ustoličenje patrijarha Porfirija , Foto: Alo!/Marko Metlaš

Nakon što je novi poglavar SPC pozdravio okupljene državnike, velikodostojnike i narod, on je rekao da se moli Bogu, kao i da moli sve prisutne da ga podrže u zadatku koji je pred njim.

- Pomozite mi da zadatke koji su položeni na moja nejaka pleća iznesem dostojno, sa radošću. Pomozite mi da budem skromni naslednik moji svetih predaka - rekao je srpski patrijarh, pa dodao:

- Čuvam i stavljam spomen na žrtvu koju su podneli moju sveti prethodnici, ovo je poznato samo Bogu i njima, pomozi Bože da idemo stopama mudrosti, da budemo poput patrijarha Pavla, i patrijarha Irineja, iskreno, prema iskonsku iskustvu, nebeske trube svetog apostola Pavla ističem da se nemam čime pohvaliti osim molitvom svojom. Naslednik sam i velikih obnovitelja srpske patrijaršije, Makarija i Dimitrija. Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na žrtvu i mučeničko stradanje za crkvu Božiju.

Patrijarh Porfirije

Tanjug/Rade Prelić

Patrijarh Porfirije, Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je pozvao narod da sledi stope svojih velikih patrijarha iz istorije, i da budemo mudri i puni vere u Boga.

- Prvenstveno želim da naša sveta Srpska pravoslavna crkva svugde gde jeste živi punim plućima, i da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu. Bog je jedini mogući način svedočenja istine, i mi smo pozvani da mu služimo - rekao je patrijarh.

Poglavar SPC je rekao da je Hristos naša mera, i da stoga patrijaršijska služba treba da bude utemeljena na iskustvu svetih ljudi.

- Nije zadatak crkve da rešava socijalne, političke i psihološke probleme. U crkvu dolazimo na svetu liturgiju kako bismo tu dotakli jedino što je važno, kako bismo dotakli krst Hristov. To je osnovni zadatak crkve - rekao je patrijarh Porfirije.

- Bilo da se to dešava daleko od nas, ili u našoj crkvenoj stvarnosti, svi smo pozvani na mir i jedinstvo. Poslanije Crkve je da gradi mir, ako imamo mir u sebi imaćemo ga i sa svim ljudima i sa prirodom. Za taj cilj vredi živeti i vredi umreti. Tim putem nameravam da idem - poručio je novi poglavar SPC.

Patrijarh Porfirije

Tanjug/Rade Prelić

Patrijarh Porfirije, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Patrijarh je podsetio sve prisutne na vapajnu molbu apostola za održavanjem jedinstva.

- Budite jedne misli među sobom, i Bog trpljenja i utehe neka nam da da isto mislimo među sobom u Hristu Isusu, da bi jednim ustima slavili Gospoda našeg Isusa Hrista. Ja planiram da ostvarim taj zadatak, i čvrsto ću se držati pravila crkve. Crkva je pozvana da sabira, objedinjuje i spaja, i zato se moje patrijaršijsko služenje držati parcijalnih interesa i strančarenja.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u prvoj besedi da mu je najveća briga Kosovo i Metohija.

“Kosovo i Metohija za Srbe nisu samo mit, Kosovo je za naš zavet, a taj zavet je vezan Novi zavet u čijem temelju stoji svetost. Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama”, rekao je patrijarh.

Novi patrijarh Porfirije je rekao da su u njegovim mislima i molitvama prvi naši ljudi na stradalnom Kosovu i Metohiji, kao i svim vernicima i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i širom sveta.

- Najveća briga moja su naše stradalno Kosovo i Metohija, naš duhovni Jerusalim. Kako je govorio blaženopočivši patrijarh Irinej, Kosovo za nas nije samo mit, već zavet. Kosovo je za nas nit i pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom kolevkom i našim identitetom - rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da će nastaviti da služi svim silama i našem narodu u Hrvatskoj i Sloveniji, gde je služio kao episkop.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: