autobus
Alo!/Dejan Briza
autobus, Foto: Alo!/Dejan Briza

Stanovnici prestonice su nekako navikli da sve i svašta vide i dožive u gradskom prevozu, pa čak i da većina ne reaguje kada su svedoci džeparenja, fizičkog nasilja ili uznemiravanja. Jednu takvu neprijatnu situaciju iz gradskog autobusa, podelila je juče korisnica društvene mreže Tviter, koja je izazvala lavinu komentara.

"Upravo sam u punoj 95 udarila šamar dedi koji je stajao pored mene, koji me je prvo uhvatio za zadnjicu, a onda pokušao da se trlja o mene. Niko nije reagovao", objavljeno je na ovoj društvenoj mreži.

Ona je zatim dodala "mislila sam da umišljam sve vreme da mi neko drži ruku na farmerkama, ali nažalost nije bilo tako."

Posebno je istakla da ovo nije prvi put da joj se nešto ovako desilo, "ovakve situacije se svakodnevno dešavaju svim ženema, zato udri."

Nakon ove njene objave usledio je niz komentara, a većina njih bila je sarkastična.

"A da je bio visok, crn pa lep ko slika? Pitam se, onako bezveze", "Žena laže sve. Hoće samo pažnju, bolest je to" – to su samo neki od komentara koji su se ređali posle ove njene objave.

Sa druge strane, bilo je i onih koji su razumeli situaciju u kojoj se našla ova žena, te su podržali njenu reakciju.

"Moja preporuka: suzavac", "Ovde nema mesta za zezanje", "Neka si ga udarila, žalosno je što niko nikad neće da odreaguje od ostalih, svi se prave ludi", "Samo tuci, batina je iz raja izašla, nebitno koliko ima godina", "Strašno je i da niko od putnika nije reagovao" – to su samo neki od komentara korisnika društvene mreže Tviter, koji su imali razumevanja za ovu situaciju.

Pored komentara osude i podrške, javile su se i žene koje su bile u istoj ili sličnoj situaciji, kada takođe niko nije odreagovao.

Sve to povlači pitanje zašto smo počeli da okrećemo glavu kada je reč o nasilju, maltretiranju i uznemiravanju? Zašto više niko ne reaguje kada se susretne sa takvom situacijom i na javnom mestu?