Staniša Maijatović
Aleksandar Dimitrijević
Staniša Maijatović

Aleksandar Dimitrijević

Staniša Mijatović, Foto: Aleksandar Dimitrijević

 

Naime, ovaj Beograđanin nema struju, kanalizaciju, ni vodu u stanu za koji je pošteno platio pre skoro tri decenije, u ulici Mihaila Bogićevića broj 1, preko puta železničke stanice.

Isti slučaj je i sa ostalim stanarima, koji se nikada nisu uselili u svoje stanove jer ne postoje osnovni uslovi za život.

U samom srcu Beograda, fantomska zgrada služi još jedino kao reklamni prostor.

Staniša je 1990. kupio stan od Građevinskog preduzeća “Rad” u koji je trebalo da se useli 1993. godine. Međutim ni on, ni bilo ko od stanara nikad nije bio u mogućnosti da živi u zgradi, pošto ova građevinska firma za više od dve decenije u objekat nije uvela vodu, struju ni kanalizaciju.

- Firma je od 2000. godine u stečaju a stanari bespomoćni i beznadežni jer ni nakon 26 godina njihova situacija nije rešena - priča Mijatović za “Alo!” i dodaje:

- Ova zgrada bez prozora i vrata doslovno je ruglo u centru grada... Ranije su se ovde skupljali narkomani... Nekom ironijom, nedaleko od Beograda na vodi, ja nemam vodu, tolike godine. Mnogi stanari su ostarili, takođe, obeshrabreni su uzaludnom borbom za svoja prva, pa su digli ruke od stanova, međutim ja ne mogu jer nemam gde da živim. Ipak, odvažio sam se da sredim stan koliko mogu. Druga stvar, svi smo mi debelo platili, kako da odustanem. Verujte, više ne znam šta da radim, ni kome da se obratim. Više od 20 godina ne izbijam iz sudova, Agencije za privatizaciju... Tamo sam već svima poznat, ali džaba. Imam presudu Privrednog i Apelacionog suda da imam pravo da uđem na posed i da je stan moj, ali niko nije imao volje da ulazi u postupak protiv te firme i da zahteva da dovrše radove.

Staniša Maijatović

Aleksandar Dimitrijević

Fantomska zgrada, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Prema njegovim rečima, na zgadi se konstantno nalaze bilbordi, što bi značilo da firma iako u stečaju, verovatno naplaćuje oglasni prostor koji u samom centru prestonice ne košta malo.

- Ako ništa, da su hteli za sve ove godine mogli su od tog novca da završe radove, a da mi kao potencijalni stanari dobijemo ono što nam s pravom pripada - očajno će on.

Iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika navode za “Alo!” da je GP “Rad” iz Beograda izgradnju zgrade u Mihaila Bogićevića broj 1, započelo 08.08.1988. godine, na osnovu dozvole za izvođenje radova na pobijanju franki šipova do kote 0.

- Građevinska dozvola za izgradnju samog objekta nikad nije dobijena. Izgradnja je prekinuta 1996. godine, dakle pre otvaranja stečajnog postupka zbog nedostatka finansijskih sredstava. Stepen završenosti zgrade je između 50 i 60 odsto. Zgradu mogu, nakon pribavljanja svih neophodnih projekata i dozvola, da dovrše svojim sredstvima vlasnici stanova i lokala, kao posebnih delova zgrade - rekli su iz Agencije.

Komentari (2)

Marija

15.12.2016 17:27

Zar je i to moguce u Srbiji.Sta rade nadlezni organi, Gde su institucije sistema da pomognu prevarene gradjane.Gde su nadlezni Ministri da nesto urade. U koje poglavlje sa EU spada ovo kako i nazvati a da dobije pravo ime. Nepravda, sramota i tuzno.

Irena

16.12.2016 12:04

@Marija - Ja bih jos da pitam, da li gospodinu redovno naplacuju porez i koliko?