Riba
Facebook printscreen
Riba

Facebook printscreen

Riba, Foto: Facebook printscreen

Pred brojnom publikom pecaroš je uspeo iz jezera, uz pomoć prijatelja, da izvuče soma, a od prolaznika je nagrađen velikim aplauzom. Nakon tradicionalne fotografije sa ulovom za pamćenje, pecaroš je ribu vratio u vodu.

Pročitajte još:

Inače, stručnjaci za podvodni svet na Adi Ciganliji i ranije su tvrdili da u jezeru ima somova i od skoro stotinak kilograma, ali da su potpuno bezopasni po kupače.

- Somovi u jezeru su znak da je voda dobra i kvalitetna, jer da nije ne bi mogli toliko da porastu, ali oni neće napasti ljude. Može samo da vas ubode neki cverglan, zato što ima bodlje koje nisu baš prijatne i imaju malo otrova, ali neće vas bocnuti ako ga ne dirate.

Preporučujemo i ovo:

Samo veliki tolstolobici mogu biti malo opasniji jer se oni umrtve i ako im priđete blizu, uplaše se i malo vas ćušnu, udare. Njih preko dana nema, te noću treba pripaziti - rekao je jednom prilikom Aleksandar Hegediš, savetnik za upravljanje ribolovnim resursom u Savskom jezeru.

Inače, somova u Srbiji ima u Dunavu i gotovo svim njegovim pritokama, ali i u zatvorenim tipovima vode. Prosečna veličina soma u Srbiji je metar i težina 10 kilograma, a love se i nešto veći primerci, tako da je 1958. godine u Dunavu kod Apatina ulovljen som težak 208 kilograma na stari alaski način.

Što se tiče svetskih primeraka, zabeleženo je da je u reci Odri ulovljen som dugačak 5 metara a težak 400 kilograma.