Urgentni centar, bolnica
Alo!/ Dejan Briza
Urgentni centar, bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Urgentni centar, bolnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

* Doktori Urgentnog centra u Beogradu obavili su prošle nedelje nesvakidašnji hirurški zahvat

* Oni su Beograđaninu P. R. starom oko 35 godina iz anusa izvadili bilijarsku kuglu!

* Pacijent je došao u Urgentni sa jakim bolovima u debelom crevu i zatražio hitnu pomoć doktora

Pacijent nije odmah hteo da kaže šta je uzrok bola, pa je dežurni lekar posle niza pregleda obavio i kolonoskopiju, odnosno pregled anusa.

Tada je na ekranu ugledao zaglavljenu loptu, koja je bila toliko duboko da je jedini spas bila operacija.

Posle višečasovne intervencije, bilijarska kugla je izvađena, a pacijent je ostao par dana u bolnici, nakon čega je otpušten na kućni oporavak. Lekari iz Urgentnog centra kojii su pregledali pacijenta ostali su u šoku kada su prilikom kolonoskopije uočili poveći okrugli predmet. Još veći šok je usledio kada su videli da je u pitanju zaglavljena bilijarska kugla.

Urgentni centar, bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Urgentni centar, bolnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

"Pacijent P. R. star oko 35 godina pre desetak dana došao je u našu ustanovu i žalio se na nepodnošljive bolove u stomaku, na nadutost i zatvor. Posumnjali smo da je u pitanju abdomen i podvrgli ga raznim analizama - od krvne slike, urina, pregled gastroenterologa, hirurga... Išao je od ambulante do ambulante, ali su nalazi bili u redu, iako je njemu bivalo sve gore. Negirao je da je nešto pojeo, popio, povredio se...

Pročitajte još:

 

Kod takvih slučajeva kada ultrazvuk abdomena ne pokazuje nikakav probleme, ostaje samo kolonoskopija, odnosno pregled rektalnog dela. Pacijent je tek tada, pre početka tog pregleda, vidno preplašen, stidljivo i tiho rekao lekaru da mu se u anusu nalazi bilijarska kugla", otkriva izvor.

"Dežurna ekipa bila je iznenađena, iako smo na takvom radnom mestu da svašta viđamo. Kada smo na skeneru videli strano telo koje je bilo duboku zaglavljeno, prvo smo pokušali da predmet izvučemo vakumom. Pošto nije bilo moguće, odlučili smo se za operaciju. Nakon nekoliko sati, iz anusa pacijenta izvučena je bilijarska kugla sa brojem 8. Na sreću, sve je prošlo bez posledica, težih povreda i unutrašnjeg krvarenja, pa je nakon oporavka pacijent otpušten kući - ispričao je izvor.

Ledeni dani stižu u Srbiju, nagla promena vremena do kraja nedelje, ovi delovi su prvi na udaru!

Nakon talasa letnjih temperatura, današnji dan biće poslednji u nizu pravih letnjih dana, a do kraja ove nedelje očekuje nas nagli pad temperature koji će iznositi čak 10 do 12 stepeni, sa pljuskovima i grmljavinom. U nekim delovima Srbije doći će i do pojave mraza.