Beograd
Alo!/Nenad Vujanović
Beograd

Alo!/Nenad Vujanović

Beograd, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Vazduh u Beogradu i Pančevu je prvog dana nove radne nedelje izuzetno zagađen i to na skoro svim lokacijama gde se vrše merenja!

Pročitajte još:

 

Ove podatke manje-više potvrđuju i domaći iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA). Maksimalni peti stepen zagađenja ("jako zagađen"), prema njihovim podacima, beleži se na Starom gradu i Novom Beogradu, ali i u Pančevu (Vatrogasni dom) i Starčevu.

Beograd najzagađeniji na svetu

Printscreen

Beograd najzagađeniji na svetu, Foto: Printscreen

Tek nešto bolja situacija je na Mostarskoj petlji (četvrti stepen zagađenja), dok Vračar i Zvezdara nisu baš reprezentativni uzorak pošto se tamo nisu merile koncentracije PM 10 čestica.

Preporučujemo i ovo:

 

Na Starom gradu se izuzetno veliko zagađenje beleži u poslednjih 14 časova kada su koncentracije iznad 150 mikrograma po kubnom metru. Dozvoljena granica na dnevnom nivou je 50 mikrograma po metru kubnom, a gornja granica za jako zagađenje je 75. Na međunarodnim sajtovima vrednosti zagađujućih materija u Beogradu su još i veće.

 

- Osetljivim grupama (trudnice, deca, hronični bolesnici, starije osobe...) se savetuje da svoje spoljne aktivnosti odlože za period između 11 i 14 sati, kada je zagađenje vazduha najmanje. Nasuprot tome, najveće je u jutarnjim i večernjim satima, te je tada bolje ne napuštati zatvorene prostorije - savetuju nadležni prilikom svakog značajnijeg zagađenja vazduha.