gradski prevoz
Alo!/Vladimir Marković
gradski prevoz

Alo!/Vladimir Marković

Foto: Alo!/Vladimir Marković

Prva faza, koja počinje 8. maja, omogućava korišćenje javnog prevoza samo zaposlenim licima koja pravilno nose ličnu zaštitnu opremu - masku i rukavice, precizirao je Vasiljević za Beoinfo.

–Ulazak putnika u vozilo biće moguć samo na prednjim vratima, dok će izlazak putnika biti na vratima obeleženim za izlaz, što će na vozilu biti obeleženo. Mesta za sedenje i stajanje biće vidno obeležena u svakom vozilu što će biti i maksimalni dozvoljeni broj putnika u vozilu – naveo je Vasiljević.

On je dodao da će redar prevoznika, odnosno lice opredeljeno od strane prevoznika u vozilu voditi računa da li putnici ulaze pravilno noseći ličnu zaštitnu opremu, vršiće proveru validacija kartica za zaposlene što će ujedno biti i dokaz da je reč o zaposlenim licima.

Autobus, kontrola, bus plus

Alo!/ Masanori Jošida

Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Kako bi se, prema njegovim rečima, obezbedilo sprečavanje širenja virusa COVID-19 i sprovodile preporuke nadležnih organa, u slučaju da se putnici ne pridržavaju propisanih mera, kao i u slučaju da u vozilu nema mesta za nove putnike (ako su sva obeležena mesta popunjena), vozačima je dozvoljeno da u vozilo ne prime putnika. Takođe da u slučaju potrebe i zaustave vozilo i obaveste nadležni operativni-kontrolni centar, koji će odmah pozvati komunalnu miliciju ili policiju radi intervencije.

–Ako putnici primete da je u vozilu veći broj putnika od dozvoljenog, ili da se neki putnici ne pridržavaju preventivnih mera (ne nose masku i rukavice), imaće mogućnost da takve slučajeve prijave telefonom na BEOKOM servis (Tel. 0800 110 011), pri čemu je potrebno da prijave broj linije na kojoj se voze, ID broj vozila, vreme i mesto uočene nepravilnosti, kako bi bile preduzete adekvatne mere. Napominjem da su prevoznici u obavezi da prilikom javnog linijskog prevoza putnika postupaju po svim preporukama zdravstvenog sektora poštujući i odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti – ukazao je Vasiljević.

Bitno je još jednom ponoviti da će građani u periodu prve faze uvođenja javnog linijskog prevoza putnika, na kioscima u Beogradu moći da dopune samo mesečne karte za zaposlena lica ili da kupe jednodnevnu, trodnevnu ili petodnevnu kartu. Sve ostale vrste karata i dopune karata za javni prevoz neće moći da se kupe dok je korišćenje javnog prevoza omogućeno samo zaposlenima, ponovio je resorni sekretar.