Porodilište Babica Bebe Novorođenčad
Shutterstock
Porodilište Babica Bebe Novorođenčad

Shutterstock

Porodilište Babica Bebe Novorođenčad, Foto: Shutterstock

- Posle porođaja sa prvim detetom ostalo mi je u materici pola posteljice, što niko nije primetio, jer me nisu slali na ultrazvuk. Dete je dobilo visoku ocenu, a ja sam otpuštena kući da se oporavljam. Međutim, tada počinje moja borba sa lekarima i sa sobom - ispričala je  Danijela iz Vranja, koja želi da svojim savetima pomogne svim porodiljama.

Pročitajte još:

- Kada sam stigla kući osećala sam bolove u stomaku, bilo mi je loše i stalno mi se spavalo. Vrtelo mi se u glavi, imala sam mučnine, a bol u donjem delu stomaka bio je nepodnošljiv. Tako sam se ja patila dve nedelje i na kraju otišla kod lekara u Dom zdravlja. Doktorka koja je tada bila dežurna me je pogledala i rekla da je sve u redu i da idem kući. Savetovala mi je da jedem čips i pijem koka-kolu. Bila sam u šoku!

- Kako je bol nastavio da me muči otišla sam kod moje doktorke u dispanzeru, koja, kada me je pogledala, nije mogla da veruje šta vidi. Materica mi je bila puna sadržaja koji je trebalo da izađe iz mene nakon porođaja, a koji su lekari koji su se tada našli na porođaju - zanemarili.

Dobila sam injekcije i pet dana sam morala da se špricam kako ne bih dobila sepsu. Kako deo materice nije ispao sam od sebe morala sam da idem, na “čišćenje”. To su radili vakumom bez anestezije, što nimalo nije bezazleno.

Ja sam stvarno bila u šoku kada sam otišla na pregled i kada mi je lekar rekao “Moraš hitno na čišćenje. Materica samo što ti nije pukla”, a meni rekli da sve je u redu, kao - idi kući, odmaraj.

Beba, ultrazvuk

printscreen

Beba, ultrazvuk, Foto: printscreen

Od drugih žena sam čula da su ih pregledali ultarzvučno kako bi utvrdili da li je sve u redu, a ja takav pregled u Vranju nisam imala! Mene je doktorka samo pipnula po stomaku i rekla “Ok si”. Dve nedelje su me uveravali da mi nije ništa, da umišljam, ja sam prvorotka, pa ne znam da to tako treba, a mene je sve bolelo i nisam mogla ni detetu da se posvetim. Imala sam sreće da sam bila uporna i izgurala sam sve do kraja, inače me je par dana delilo od sepse i sigurne smrti.

Posle drugog porođaja sam išla na detaljni pregled na svoju inicijativu i o svom trošku, jer nisam htela da prolazim opet kroz pakao. Nažalost, ovo se često dešava jer čujem i od drugih majki u vrtiću da su prošle kroz isto. Mislim da je krajnje vreme da se neko malo više posveti trudnicama i objasni im šta i kako mogu da očekuju, i ono dobro i loše. Meni je ovo bio veliki stres i traumatično iskustvo.

Preporučujemo još:

Simptomi koje sam ja imala nakon porođaja su klasični simptomi sepse. Mlade žene, pogotovo one koje prvi put rađaju, često uveravaju kako je to normalno, pa: "Bože, tek si se porodila", ali nije. Ukoliko primetite da nešto nije u redu odmah idite kod lekara i budite uporne. Mislim da je krajnje vreme da se konačno podigne malo svest o tome kakva nega treba trudnicama i da im se pruži podrška i lekara i partnera - ispričala je Danijela.

Dodala je da je u svemu ovome imala podršku partnera, koji joj isprva nije verovao, kao ni ostali. Na kraju je bio zahvalan što je bila toliko uporna i izgurala do kraja da joj neko pruži pomoć, jer ovakvi ishodi znaju da se završe i smrću.