Lazarice
Foto/ M. O.
Lazarice

Foto/ M. O.

Lazarice, Foto: Foto/ M. O.

 

Širom Banata u petak uveče palila se i preskakala vatra „Lazarica“ uoči Lazareve subote. Ovaj stari običaj karakterističan za Banat zadržao se u mnogim selima u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Vaskrsu.

Pročitajte još:

Od suvih stabljika kukuruzovine i grana palile su se i preskakale vatre po sokacima Kikinde, Mokrina, Bašaida, Sajana, Iđoša, Ostojićeva, Sanada, Srpskog Krstura... Na raskrsnicama ulica, takozvanim „rogljevima“, okupilo se i staro i mlado.

- Preskakanje vatri ima svoju simboliku. Narod veruje, da onaj koji uspe da preskoči plamen „Lazarice“ time sa sebe „čisti“ i „žeže“ dobar deo grehova. Moglo bi se reći da i taj svojevrsni podvig mladih ljudi zaista ima duboku simboliku. Na vatrama se priprema i posno posluženje.

U posebnim rešetima i šerpama sa dugim držaljima kokaju se zrna kukuruza, pa se deca posebno obraduju vrućim kokicama. Ovaj zanimljivi običaj ima za cilj još jedno: izaći iz domova posle zimskog „sna“ i okupiti se pred praznik i setvu, te porazgovarati o aktuelnim pitanjima iz svakodnevnog života - objašnjava teolog Duško Jančić.

Paljenje vatre „Lazarice“ izgubilo je na popularnosti tokom komunističke vladavine, ali se oni stariji sećaju da je na kikindskim sokacima vatra buktala uoči Lazareve subote u svim društvenim sistemima.