Meso
Alo!/ Rajko Ristić
Meso

Alo!/ Rajko Ristić

Meso, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Lošom i nekvalitetnom ishranom životinja koje kasnije i sami jedemo, rizikujemo naše zdravlje jer na taj način možemo da unesemo bakterije koje su opasne po nas, a koje najčešće žive u piletini.

Jedna od bakterija koje ne bi nikako smele da se nađu u ljudskoj ishrani jeste campylobacter koja se prenosi tako što se piletina koja se koristi u ljudskoj ishrani nedovoljno dobro sprema.

Pročitajte još:

Ova bakterija je odgovorna za oko 500.000 slučajeva bolesti godišnje samo u Britaniji. Ono što sve zabrinjava jeste to što je bakterija mutirala i razvila otpornost na antibiotike koje lekari prepisuju za lečenje ozbiljnih slučajeva.

Istraživači iz Agencije za prehrambene standarde i javno zdravlje Engleske iznelo je podatak da je u 41 odsto testirane piletine otkriveno prisustvo ove bakterije i 52 odsto je imalo otpornost na neki od poznatih antibiotika. 9,1 odsto uzorka bilo je otporno na čak 3 različita antibiotika što se naziva antimikrobalnom rezistencijom.

Preporučujemo još:

Medicinski stručnjaci upozorili su da neotpornost bakterije na antibiotike predstavlja veliku pretnju po zdravlje. Uobičajeno trovanje hranom kao što je campylobacter, salmonela i ešerihija koli nađene su na velikom broju uzoraka, a najpodložnije zarazi su one životinje koje su odgajane na farmama.

Meso, mesara, prodavnica, junetina

Shutterstock

Meso, mesara, prodavnica, junetina, Foto: Shutterstock

Nekada su farmeri koristili antibiotike kako bi lečili životinje, ali su vremenom bakterije mutirale kako bi preživele tretman lekovima.

Sve veći broj uzgajivača odustaje od upotrebe antibiotika u tretiranju bolesnih životinja ne bi li se sprečili eventualni problemi. Savetuje se svima da pri pripremi piletine vode računa o higijeni pripreme, ali i o tome da se meso tretira adekvatno kako bi se smanjio rizik od oboljenja.