Beograd, Kalemegdan, lepo vreme, vremenska prognoza, ljudi
Tanjug/Filip Krainčanić
Beograd, Kalemegdan, lepo vreme, vremenska prognoza, ljudi

Tanjug/Filip Krainčanić

Beograd, Kalemegdan, lepo vreme, vremenska prognoza, ljudi, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kako su objasnili vlasnici uginulih pasa, u nedelju tokom šetnje na potezu od dečijeg igrališta i Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu ka ulicama Gospodar Jovanovoj i Strahinjića bana njihovi psi počeli su čudno da se ponašaju, a nakon 10 -minutnog mučenja, koje je ličilo na epileptični napad, psi bi uginuli.

- Mnogo jak otrov na Kalemegdanu, šest pasa uginulo, vlasnici oprez! Otrov je lociran kod dečjeg igrališta! Kakvi ste to ljudi kad ovo možete da uradite, užas! Izbegavajte Strahinjića bana i Kalemegdan. Kako za pse, isto važi i za decu! - napisala je jedna korisnica društvene mreže Fejsbuk.

Otrov je navodno prosut u blizini dečjeg igrališta

Masanori Jošida

Otrov je navodno prosut u blizini dečjeg igrališta, Foto: Masanori Jošida

Odlazak kod veterinara i reanimacija, kako piši u grupama na društvenim mrežama nisu pomogli nijednom, a vlasnici pasa kažu da nije prvi put da se tako nešto dogodilo i da se brinu.

Budimir Grubić, direktor „Veterine Beograd“, rekao je za „Alo!“ da su u toku obdukcije, nakon kojih će uzorci biti poslati na toksikološka ispitivanja koja će potvrditi o kakvom se otrovu radi.

Cena i komplikovana procedura obeshrabruju vlasnike

Procedura prijavljivanja podrazumeva slanje tela životinje na obdukciju na Veterinarski fakultet u Beogradu, na kojem pregled košta oko 8.000 dinara, ili Veterinarski specijalistički institut u Novom Sadu, pa nakon što se isključi svaki oblik zdravstvenih problema koji izazivaju trenutnu smrt, uzorak želuca se šalje na VMA, gde ispitivanje otrova košta od 10.000 do 15.000 dinara. Procedura je komplikovana pa troškovi dodatno obeshrabruju vlasnika koji je izgubio ljubimca, te oni često i odustaju od ispitivanja.

 - Otrov je otrov, nema onog koji je za pse, a da ne utiče na ljude. Razlika je u tome što psi više njuškaju i mogu lakše dođu do onoga što je posuto po travi ili trotoaru. Kada budemo tačno znali o čemu se radi, objavićemo i upozorićemo ljude ako bude potrebno - zaključuje Grubić.

Prema njegovim rečima, zasad su prijavljena tri slučaja, a ne osam ili devet, kako se spekuliše u medijima i na društvenim mrežama.

Brojka: 200 životinja uginulo je od posledica trovanja u Srbiji prošle godine

- Naše ekipe bile su u tom kraju i proverile celu rutu na kojoj je navodno bačen otrov, ali nisu pronašli ništa. Ne možemo da tvrdimo da se radi trovanju, a pogotovo o kojem se otrovu radi, pošto analize nisu gotove - rekao je Grubić za „Alo!“.