Auto-škola
Alo!/Dejan Briza
Protest beogradskih instruktora auto-škola

Alo!/Dejan Briza

Obuka vozača, Foto: Alo!/Dejan Briza

Prema podacima koje iznose mediji, pozivajući se na rezultate ankete Privredene komore Beograda sprovedene među njenim članicama, svega 28,2 auto škola ima poligon koji ispunjava sve uslove.

Najveći problem predsavlja ispunjavanje uslova da poligon poseduje uspon, kao i dovoljno prostora za operaciju skretanja ulevo ili udesno za vozila E i F kategorije, što su vozila kamioni s prikolicom i traktori.

Zbog novog pravila - uspona na poligonu, ni jedna od oko 450 auto-škola u Srbiji neće moći da obučava vozače od oktobra.

Saobraćajna policija, saobraćajac, policija

Alo!/Nenad Vujanović

Saobraćajna policija, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Jedan od sagovornika, kaže da je ponovo na delu "nelojalna konkurencija".

- Ponovo se kandidati mame na razne načine. Tako neki svakom 100. kandidatu poklanjaju automobil iako je vrapcima jasno da sa sadašnjom cenom obuke teško da mogu da poklone i bicikl - kaže jedan od vlasnika auto-škola.

Komora je svoje članicem auto škole, pitala i da li imaju prostora i mogućnosti da prilagode svoje poligone pravilnikom, a ni ti rezultati, nisu ohrabrujući jer je svega 8,8 odsto AŠ reklo da to može da izvede. Više od 30 odsto auto škola kategorično je reklo da nema uslova ni mogućnosti da izmeni uslove polaganja i obuke vozača na poligonu.

Zbog toga se očekuje, da dođe do još jedne "seče" broja autoškola u Srbiji, 25. oktobra od kada novi pravilnik počinje da važi.