Most na suvom, Zrenjanin
RTV Panon/ Atila Lukac
Most na suvom, Zrenjanin

RTV Panon/ Atila Lukac

Most na suvom, Zrenjanin, Foto: RTV Panon/ Atila Lukac

Pešački most preko Begeja u Zrenjaninu, koji povezuje centar grada i naselje Mala Amerika, izgrađen je 1962. godine. Rečna okuka skraćena je 1985. godine, a veštačka jezera su tako isplanirana da je most ostao na suvom.

Lajoš Jenovaj svakodnevno prolazi pored mosta koji je zaslužio bolju sudbinu. Kaže da su u početku Zrenjaninci tugovali, ali sada su već navikli.

Pročitajte još:

- Planirano je njegovo uklanjanje, ali zbog nedostatka sredstava još stoji. Možda bi i šteta bilo da ga uklone. Kada bi ga malo sredili, možda bi nešto, makar restoran ili poslastičarnica, mogli da naprave - kaže Lajoš.

Zatvoren ulaz na most

Stanovnike iz okoline ne ljuti samo sudbina mosta nego i privremeni prolaz koji je ispod stvoren zato što se mnogo turista fotografiše ispod jer su pre nekoliko godina stručnjaci utvrdili da više nije bezbedan. Zbog toga su zatvorili ulaz na most. Ovih dana je kod ulaznih stepenica postavljena i nova gvozdena ograda.

Zbog protesta stanovnika naselja Mala Amerika, na obližnjem Begejskom jezeru neće moći da se gradi splav, ali bi meštani želeli da most koji je ostao na suvom ostane u nekoj formi na korist ovdašnjim stanovnicima. 

- Most se pokazao kao izuzetno interesantan jer je i na nekim svetskim sajtovima danas jedna od znamenitosti Banata. Koliko znam, postoji još samo jedan most na suvom, osim ovog našeg zrenjaninskog. Ono što je još važno je i da je ovaj most prepun određene simbolike, a čovek koji ga je projektovao nije bio arhitekta, nego građevinac - kaže Stevan Vukov, predsednik Udruženja građana „Most na suvom".

Most ima dva stuba. Jedan je obelisk, a drugi ima kružnu osnovu. Visoki su 23, odnosno 16 metara. Ima noseću žicu i ojačanje od 120 čeličnih kablova.

- Ovo je jedno od mesta koje i te kako treba sačuvati. Naša ideja sa mostom na suvom je da ne treba da bude uklonjen, nego da ga treba na neki način revitalizovati. Bilo je različitih ideja, od toga da se napravi pijaca cveća ili pijaca rukotvorina koje prave Zrenjaninci  -objašnjava Stevan.

BONUS VIDEO: Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!