Vakcina
Tanjug/AP
Vakcina

Tanjug/AP

Vakcina, Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u našu zemlju uskoro stići i četvrta vakcina protiv korone, rekavši da će biti potpisan ugovor sa Poljskom i "Astra Zenekom" o 800.000 doza vakcine koju proizvodi ta kompanija. Inače, ova vakcina je krajem prošle godine dobila zeleno svetlo za primenu u Velikoj Britaniji, nakon što je zdravstvena regulatorna agencija u toj zemlji izdala odobrenje da je vakcina bezbedna i efikasna.

Vakcina "Astra Zeneka" stiže u trenutku kada u Engleskoj hara novi soj virusa korona, zbog čega je britanska Vlada odmah naručila 100 miliona doza ove vakcine. Osim Britanije, početkom januara ova vakcina odobrena je i u Indiji, drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Da li ćete primiti vakcinu protiv kovida-19?

 

Kako ne bi bilo zabune u daljem tekstu, u ustaljenom govoru kod nas se upotrebljava dva izraza za ovu vakcinu: "oksfordska" i "Astra Zeneka". Pogledajmo od čega se sastoji i kako je proteklo njeno ispitivanje.

Na kom principu funkcioniše

Poput kineske i ruske vakcine, i oksfordska spada u red takozvanih "vektorskih vakcina", napravljenih na bazi adenovirusa.

Oksfordska vakcina sadrži genetski modifikovan virus koji je korišćen da se imunizuju šimpanze. Izmenjen je kako bi se sprečilo da nastavi da zaražava ljude, ali i dalje sadrži deo korona virusa - šiljasti protein. Kada se to ubrizga u ljudski organizam, on počinje da stvara šiljasti protein korona virusa, koji imuni sistem prepoznaje kao pretnju i pokušava da ga uništi.

Nakon toga, kada imuni sistem dođe u dodir sa pravim korona virusom, organizam već zna kako da se ponaša i da deluje.

Kako je teklo ispitivanje

Razvijana je u prvim mesecima 2020, dok je testiranje na dobrovoljcima započeto još u aprilu. Posle toga je prošla seriju opsežnih kliničkih ispitivanja, a u trećoj fazi testiranja učestvovalo je 30.000 dobrovoljaca.

Od početke svetske trke za vakcinom činilo se da se najveće nade ulažu u oksfordsku vakcinu. Međutim, početkom septembra, poverenje u nju je poljuljano. Klinička ispitivanja vakcine "Astra Zeneka" dva puta su zaustavljena nakon što su primećeni neurološki problemi kod dvoje dobrovoljaca.

Nezavisan odbor je ipak utvrdio da to nije posledica primanja vakcine, te je ubrzo nastavljeno dalje ispitivanje treće faze.

Efikasnost

Kao i mnogi drugi proizvođaci vakcina, i kompanija "Astra Zeneka" se takođe našla na udaru kritika zbog načina na koji je izveštavala o rezultatima svog ispitivanja. Nakon objavljivanja da je vakcina efikasna 62 odsto za režim od dve pune doze i 90 odsto za režim od pola doze praćene punom dozom, počela su da se ređaju pitanja o transparentnosti kompanije.

Konačno, ispitivanja su pokazala da simptome kovida zaustavlja u 70 odsto slučajeva, a prema nekim podacima, usavršavanjem vakcine zaštita bi mogla da bude i 90 odsto. Ono što se pokazalo kao posebno značajno jeste da ova vakcina daje jak imunološki odgovor kod starijih osoba.

PREDNOSTI - Laka za čuvanje i dopremanje

Kada je reč o distribuciji, oksfordska vakcina se izdvaja kao jedna od najlakših za isporuku i skladištenje, i to je jedan od razloga zbog kojih bi ona mogla da ubrza proces imunizacije.

Naime, može da se čuva na uobičajnim temperaturama frižidera, najmanje šest meseci, što je bitna razlika u odnosu na Fajzerovu vakcinu koja mora da se skladišti na oko minus 70 stepeni.

Znatno jeftinija

Iako države nisu saopštile koliko su platile do sada odobrene i nabavljene vakcine, britanski Telegraf nedavno je objavio da za razliku od Fajzerove i Modernine vakcine čija se cena kreće između 20 i 32 dolara po dozi, vakcina "Astra Zeneka" košta svega između tri i četiri dolara.

Direktor tima koji je pravio ovu vakcinu Endru Polard istakao je da su napravili "vakcinu za ceo svet i dostupnu svima". Kako je ranije najavljeno, kompanija će imati najveći broj doza vakcine, odnosno "stotine miliona doza posle odobrenja vakcine".

Efikasna i protiv novog soja

Izvršni direktor "Astra Zeneke" Paskalj Sorijo nedavno je izjavio da je vakcina ove kompanije efikasna i protiv novog soja korona virusa otkrivenog u Velikoj Britaniji.

BONUS VIDEO

*