Astrazeneka
Tanjug/AP
Astrazeneka, Foto: Tanjug/AP

”Rekli su nam da nemaju šta novo da nam kažu, ali na kraju je izvršna potredsednica kompanije Iskra Reić rekla da će prisutvovati sastanku i mi je očekujemo”, poručuju u Briselu.

U Briselu naglašavaju da je za brinatsku kompaniju Astra Zeneka EU izdvojila 336 milona evra za razvoj proizvodih kapaciteta za vakicnu protiv Kovid-19, a da je potpisanim ugovorm naručeno 400 miliona doza.

Dodaje se da je da Astra Zenka trebalo da bude i prva vakcina sa kojim bi se krenulo u masovnu vakcinaciju u EU.

”Imali smo sreću da se prethodno odbre vakcine Fazjer i Moderna, jer Astra Zeneka može da isporuči tek četvrtinu doza planiranih za prvi kvartal 2021" objašanjavu u Briselu.

Izvori iz EK navode da za razliku od Fajzera, od koga su dobili konkretne odgovore o problemu u prozvodnji i nadoknati vakcina, od Astra Zeneke i dalje čekaju jasan odgovor šta se dešava sa prozvodnjom i isporukom vakcina iz četiri fabrike koje se nalaze na teritoriji Evrope,od koji dve u Velikoj Britaniji.

”Ne mogu sve vakcine proizvedene u Evropi ostati u Evropi i to je normalno. Ali priorodno je i da mi proizvodimo za nas kao bi izbegli probleme sa uvozom”, zaključuju u Briselu.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: