Dragutin Dimitrijević Apis
RAS
Dragutin Dimitrijević Apis
Dragutin Dimitrijević Apis, Foto: RAS

On je istakao da se sa predstavnicima Skupštine grada razgovara gde bi oni mogli biti sahranjeni.

- Pukovnika Apisa, Vulovića i Malobabića dočekaćemo u njihovoj Srbiji, njihovom Beogradu, a Ministarstvo za rad je ponosno što može da bude deo istorije - rekao je Vulin, koji je učestvovao na okruglom stolu “Heroji ili otpadnici - Apis i drugovi”.

- “Crna ruka” nije postojala, organizacija “Ujedinjenje ili smrt” jeste. Apis nije vodio tu oganizaciju. Postoje ljudi koji su rođeni da bi uradili najveće podvige i da im za to niko ne kaže hvala. Da ne spavaju u neobeleženim grobovima, bez imena. Nisu to zaslužili. Apis je bio jedan od njih - kazao je Vulin. 

Dragutin Dimitrijević Apis, kao i druga dvojica streljanih sa njim, sahranjeni su u kripti na Zejtinliku. Na Apisovoj kripti nema njegovog imena, već su samo navedeni broj 5027 i natpis da je tu sahranjeno N. N. lice.

Komentari (1)

PORODIČAN ČOVEK

31.10.2015 19:06

SVAKA ČAST ZA OVAJ POTEZ. APIS JE TO ZASLIŽIO I PRE DA SE URADI. KRALJ ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ GA JE NA SOLUNSKOM PROCESU NE ZNAM TAČNO 1916 ILI 1917 GODINA OSUDIO NA SMRT, JER SU TO ENGLEZI OD NJEGA TRAŽILI , A TRAŽILI SU ZATO ŠTO JE APIS BIO GLAVNI ZAVERENIK U UBISTVU DRAGE MAŠIN I ALEKSANDRA OBRENOVUĆA , A ENGLEZE JE TO JAKO POGODILO. TAKO DA JE BITNO DA SE APISOVI ZEMNI OSTACI VRATE U OTADŽBINU I DA SE REHABILITUJE NJEGOV LIK I DELO.