Policija
EPA/KOCA SULEJMANOVIC
Policija

EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Policija, Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Kako se navodi u saopštenju, tokom prošle godine u Srbiji evidentirana su ukupno 27.333 vanredna događaja, od kojih su 21.323 bili požari.

Od tog broja, 12.104 požara nastali su na otvorenom i čine polovinu svih požara koji se evidentiraju u toku godine.

Prošle godine je u požarima na otvorenom život izgubilo pet ljudi, 10 osoba je povređeno, a u toku akcije gašenja povređeno je petoro pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Od početka godine evidentirano je 6.933 požara od kojih je 3.696 požara nastalo na otvorenom prostoru. U tim požarima život su izgubile dve osobe, a devetoro su zadobili povrede.

MUP podseća da se požari na otvorenom brzo šire i zahvataju velike površine, kao i da predstavljaju pretnju za živote i zdravlje ljudi i prouzrokuju štete na materijalnim i kulturnim dobrima, te na životnoj sredini.

Droga spaljivanje Mjanmar

Tanjug/AP

Ilustracija Foto: Tanjug/AP

Takođe, takvi požari, ukoliko se dogode u blizini saobraćajnica, mogu uticati na bezbedno odvijanje saobraćaja i nastanak saobraćajnih nezgoda.

Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom i biljnih ostataka i za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Za fizička lica kazna je 10.000 dinara, kao i njegova obaveza da nadoknadi vatrogasno-spasilačkoj jedinici troškove intervenisanja.

Tim zakonom zabranjuje se i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Za nepoštovanje te odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.