Ana Gligić
Youtube/NM Novi magazin
Ana Gligić

Youtube/NM Novi magazin

Ana Gligić, Foto: Youtube/NM Novi magazin

Doktorka Gligić uopšte nema dilemu da je britanski soj u Srbiji bio prisutan i pre nego što je zvanično potvrđen u uzorku Novosađanke koja je 31. decembra doputovala iz Velike Britanije.

- Sad imamo epidemiju u pandemiji, a da je novi, izmenjeni soj kod nas prisutan već izvesno vreme, za mene lično, dokaz je to što nam skala broja novoinficiranih već duže šeta gore-dole - kaže dr Gligić.

- Epidemija se sada ne ponaša kao u aprilu. Posle silaska sa pika nismo se ustalili na jednom broju novoinficiranih, što je potvrda da se u ponašanju virusa nešto promenilo. To je, u neku ruku, i obrazac delovanja tih virusa iz prirodnog žarišta, kojima je čovek samo slučajna karika. Boreći se da opstanu, oni se menjaju u svoju korist, iznenade nas i epidemijski proces vraćaju na početak.

Novi soj kod nas je potvrđen posle potvrde u Rumuniji, Sloveniji i Mađarskoj. U Evropi ga ima u 23 zemlje, a u svetu u 60. Mnoge države se, baš zbog činjenice da je mnogo zarazniji, a po nekim procenama i do 40 odsto smrtonosniji, ponovo odlučuju za zatvaranje i pooštravanje protivepidemijskih mera.

- Mnogo je nagađanja, ali zasad ništa nije dokazano i mora se sačekati mesec-dva da bi pouzdanije moglo da se kaže da li britanski soj izaziva teže kliničke slike, da li napada više organa u telu čoveka nego izvorni soj virusa korona, kao i da li daje veći letalitet - kaže dr Gligić. - Ubeđena sam da ćemo se izvući, sa porastom obolevanja, ali bez enormnog rasta novoinficiranih u odnosu na vrh trećeg talasa epidemije, što vakcinacijom, što prirodnim prokužavanjem, a delom i samim ponašanjem virusa koji ovako dolaze iz prirode na čoveka, ako nas korona opet ne prevari, kao što nas je dosad mnogo puta iznenadila svojim ponašanjem i karakteristikama.

Još je, naravno, rano i za kalkulacije u kojoj meri bi postojeće vakcine mogle da budu manje efikasne protiv novog soja, ali je doktorka Gligić uverena da će ta odstupanja biti najmanja kod kineske vakcine:

To je mrtva vakcina napravljena od cele virusne čestica i stvaraće antitela i prema malim proomenama samog virusa, ali možda ne baš u procentu koji su proizvođači naveli.

Upravo kineske, "Sinofarmove" vakcine Srbija ima najviše na lageru, a predsednik Aleksandar Vučić je otkrio da je molio kineskog predsednika za još milion doza. Isporuke "Fajzerove" vakcine su umanjene: u ponedeljak je stiglo 11.700 doza. Doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da se ista količina očekuje i sledeće sedmice, a da bi 15. i 22. februara trebalo da dobijemo po 40.000 doza.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: