Ana Gligić
Printscreen
Ana Gligić

Printscreen

Ana Gligić, Foto: Printscreen

Iako su se epidemiolozi nadali da će se prvi talas epidemije koronavirsa završiti pre nego što se pojave komarci inficirani virusom Zapadnog Nila do toga nije došlo, zbog čega je gotovo sigurno da ćemo u narednom periodu imati još komplikovaniju epidemiološku situaciju.

Činjenice

- Pored uboda komarca, zapadnonilski virus se može preneti i putem transfuzije krvi, transplantacijom organa, transplacentarno sa majke na dete i dojenjem.

- Simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana posle uboda

- Oko 80 odsto inficiranih ovo oboljenje protiče bez simptoma, dok ostatak ima blagu kliničku sliku.

- Teška klinička slika razvija se kod jednog na 150 obolelih, a u riziku od takvog razvoja bolesti su osobe iznad 50 godina i one koje imaju neko hronično oboljenje.

Naime, od 2012. godine u Srbiji gotovo svakog leta hara groznica Zapadnog Nila, koju na ljude ubodom prenose zaraženi komarci, a kako za “Alo!” navodi čuveni virusolog dr Ana Gligić, ova zaraza ne isključuje koronavirus. Što znači da osoba zaražena koronavirsom u isto vreme može imati i groznicu Zapadnog Nila.

- Osobe koje u ovo vreme imaju respiratorne probleme, a negativni su na koronavirus, vrlo je moguće da zapravo imaju groznicu Zapadnog Nila. Zato smatram da sve pacijente koji leže u bolnici zbog respiratornih problema, a negativni su na koronavirus i nakon tri testa,treba testirati na ovu groznicu. Ona se kod pacijenata javlja kao respiratorni virus, a potom napada centralni nervni sistem. Nažalost komarični i kornavirusi se ne uključuju, pa ljudi u isto vreme mogu imati obe bolesti - kaže dr Gligić.

Međutim, groznica Zpadnog Nila od koje je u Srbiji do sada obolelo preko 1.000 ljudi, a preminulo preko stoinu, ovog leta još nije zvanično potvrđena ni kod jednog pacijenta, a Zavod za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu trenutno analizira prisustvo ove zaraze u komarcima. Naša sagovornica koja je 1972. godine, u vreme variola vere, bila šef Nacionalne referentne laboratorije ističe da je vrlo moguće da je virus Zapadnog Nila već prisutan kod nas, ali da treba znati da se on po zaraznosti ne može poredi sa koronavirusom.

komarac komarci

Youtube/Sanofi Pasteur

komarac komarci, Foto: Youtube/Sanofi Pasteur

- Komarični virusi se ne prenose sa čoveka na čoveka, što je u ovom trenutku i te kako važno. Ipak, antitela osoba koje su preležale koronavirus ne štite od groznice Zapadnog Nila, zbog čega treba biti veoma oprezan - kaže dr Gigić.

Komarci ne prenose koronu

Imunolog i član srpskog Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, dr Srđa Janković, negirao je mogućnost prenosa koronavirusa prilikom uboda komarca.

- Koliko je poznato komarci ne mogu da šire zarazu kporonavirusa.Jedan od razloga je i to što je kratak period zaraznosti kod osobe koja je inficirana koronom. Osim toga, priroda virusa je takva da se oni ne prenose tako što komarac ili krpelj zahvati virus - kazao je imunolog.

Takođe pre dva meseca, čelnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) su objavili da nije bilo informacija kao ni dokaza koji bi ukazali na to da bi novi korona virus mogli da prenose komarci.

Pročitajte još:

 

Komentari (1)

Zoran

15.07.2020 08:08

Komarac ubode bolesnika, posisa krv i odleti na zdravog coveka. Ubode zdravog coveka, pomesa krv obe osobe i zarazi zdravog coveka. Moze da zarazi jos nekoliko zdravih. To je vrlo verovatno prava istina,