Ana Gligić
Alo!/RTS/Ilustracija
Ana Gligić

Alo!/RTS/Ilustracija

Ana Gligić, Foto: Alo!/RTS/Ilustracija

-Krizni štab, dakle, ove mere primenjuju protiv nečega što niko ne zna šta je. Znate, teško je voditi protokol i o jednom bolesniku, akamoli kada vam u jednom danu hospitalizuju više od sto pacijenata. Sada samo znamo da je korona vrlo opasna, ne po smrtnosti, nego po bolešću koja zahteva hopitalizaciju pa puca zdravstveni sistem, ne samo kod nas, već u celom svetu, objašnjava doktorka Gligić.

Naša sagovornica dodaje da je cela planeta iznenađena i ovim novim talasom širenja korone, pa tako i mi, jer, kako kaže, ima nečega nedokučivog.

-Ima puno onih koji su negativni na koronu a klinička slika im je teška i opasna. Apsolutno ima tu nečega što mi još ne možemo da dokučimo, potrebna su duga istraživanja. Zapravo, koronu ćemo istraživati još najmanje godinu dana. I kada dosta toga budemo saznali, korone će i da lje biti, rekla je doktorka Gligić.

Ona je dodala da treba biti svestan da nije korona samo to što mi imamo, već postoji da postoji i korona životinja.

-Kada se korona uvuče na farmu, napravi velike probleme. Ispitivaće se i domaće i divlje životinje koje prenose ovaj virus na čoveka, kazala je doktorka Gligić. Podvukla je da sa koronom moramo da živimo, da će virus zauvek ostati, kao grip.

-Korone se dakle nećemo rešiti, hitno treba izučiti virus i vakcinisati se, i tako virusu stati na vrat, zaključuje doktorka Gligić.

Preporučujemo: