Ana Brnabić, Korona
Ilustracija
Ana Brnabić, Korona

Ilustracija

Ana Brnabić, Korona, Foto: Ilustracija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obratila se juče na redovnoj konferenciji za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Srbije od zarazne bolesti COVID-19.

Pored premijerke na konferenciji su govorili i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor KBC "Zemun" Dragoš Stojanović.

- Naša ukupna smrtnost tokom čitave borbe je manja za 3%, imamo pad smrtnosti, napada nas zemlja koja ima preko 30.000 preminulih, njihova agencija. Pitam se zbog čega se jedna takva medijska agencija pored takvih brojeva u svojoj zemlji, bavi jednim slučajem u malenoj Srbiji i ostavljam to građanima Srbije da zaključe i razmisle sami - istakla je premijerka.

Ana Brnabić, Ministar Lončar

printscreen

Ana Brnabić, Ministar Lončar, Foto: printscreen

- Nastavićemo da se borimo, borimo se za živote naših ljudi i naše nacije. Ovo je najveća kriza u kojoj je svet od Drugog svetskog rata. Ponosni smo na tu borbu i na disciplinu koju pokazujemo - rekla je premijerka.

U 2019 godini na teritoriji Republike Srbije preminulo je 51309 muških osoba, 50148 ženskih, dok je broj živorođenih 64 399 (9, 3‰) dok je ukupan broj broj umrlih iznosio 101 458 (14, 6‰).

Prirodni priraštaj je -37 059 (-5, 3‰).

Zavod za statistiku

printscreen

Zavod za statistiku, Foto: printscreen

Podaci za preminule u prethodnoj godini ažurirani su 1.7.2020 godine. 

Broj umrlih u Republici Srbiji u periodu od januara do maja 2020. godine iznosio je 43 244 i, u odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj umrlih bio 44 604, beleži se pad od 1 360 ili za 3,0%.

Covid 19

printscreen

Covid 19 , Foto: printscreen

Kako su premijerka Brnabić i ministar Lončar na jučerašnjoj konferenciji istakli situacija sa brojem zaraženih u Beogradu jenjava, što svakako uliva nadu da ćemo kroz neko vreme moći da se vratimo svakodnevnici koja je bila pre pandemije...

PROČITAJTE JOŠ