Amfilohije i Atanasije
E-Stock/ Petar Jovanović
Amfilohije i Atanasije

E-Stock/ Petar Jovanović

Amfilohije i Atanasije, Foto: E-Stock/ Petar Jovanović

Zajedno su išli sa litije na litiju, sa pregovora na pregovore, danonoćno većali planirajući pažljivo svaki naredni korak ne bi li uspeli da odbrane svetinje u Crnoj Gori. Poslednji sastanak održali su 4. oktobra na Cetinju. Dan nakon toga, Amfilohije je hospitalizovan.

Episkop Atanasije nam je kroz suze ispričao da je mitropolit tog dana izgledao veoma loše...

- Videlo se da je veoma iscrpljen, jedva je govorio. Prvi put u životu delovao mi je nemoćno, a mi se znamo vrlo dugo, mnogo puta smo sarađivali, naročito posle smrti patrijarha Pavla, kada je bio na tronu SPC, a ja bio njegov vikar. Rekao mi je: „Nisam dobro, bojim se da je ono“. Nije hteo ni da izgovori reč „korona“. Pozvao sam ga da dođe u Mileševu na obeležavanje naše slave Svetog kralja Vladislava, što je trebalo da bude za nekoliko dana, a on mi je kazao da mu se čini da neće moći i da mu je veoma žao zbog toga - kroz suze nam je ispričao vladika.

- Amfilohije je bio čovek Božji. Mi treba da budemo ponosni što smo ga poznavali, što smo imali priliku da učimo od njega, treba da pamtimo njegove reči i dela i nastavimo gde je stao. Nemojte misliti da nas je napustio, ostaje on sa nama i njegovo prisustvo možda će sada biti čak i veće - zaključio je episkop.

Pročitajte još: