Inauguracija Džoa Bajdena, Vašington
EPA
Inauguracija Džoa Bajdena, Vašington

EPA

Inauguracija Džoa Bajdena, Vašington, Foto: EPA

Govoreći o imunizaciji u Americi, on je za TV Vesti rekao da je ona dobila na brzini, jer se dnevno vakciniše između dva i po i čak više od tri miliona ljudi, te da će na leto biti zaokružena.

Naveo je da postoji problem koji se sastoji u tome što jedan deo stanovništva osporava značaj vakcine, pa političari pozivaju građane da se vakcinišu.

"Proces imunizacije u Srbiji je ovde pozitivno ođeknuo. Kada razgovarate sa zvaničnicima SAD i kažete da ste iz Srbije, oni kažu: ''Vi dolazite iz zemlje koja je lider u tom delu Evrope i to govori o vašem ozbiljnom odnosu prema ovom problemu''", rekao je Ðurić.

Kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, istakao je da je Srbija opredeljena za dijalog.

Prema njegovim rečima, Kosovo i Metohija je jedna od tema gde ne postoji poklapanje stavova Srbije i SAD.

"Veoma je značajno da mi danas, možemo da kažemo da predstavljamo zemlju koja je čvrsto opredeljena za dijalog", rekao je on.

Naglašio je da se trudi da razgovara s onima koji tradicionalno nisu na strani Srbije, kao i da polako dolazi do smene generacija.

"Trudim se da razgovaram s onima koji nam tradicionalno nisu naklonjeni, paralelno s radom sa novim ljudima koji polako smenjuju ove koji su bili devedesetih", istakao je Ðurić.

Dodao je da je Srbija sada, jedna nova Srbija "koja ruši zidove između bivših zemalja" i da se on trudi da sa predstavnicima naše dijaspore radi na izgradnji infrastrukture za budući uticaj i relacije Srbije i SAD.

"Ovo čime se danas bavimo u Vašingtonu je dugoročno ulaganje u našu decu i budućnost Srbije", naglasio je Đurić za TV Vesti.