Josip Broz Tito
Alo!
Josip Broz Tito

Alo!

Josip Broz Tito, Foto: Alo!

Od 1957. godine do 1971. godine bio je, kako je sam tvrdio, regrutovan od strane Amerikanaca, i kaže da je bio spreman da da svoj život za borbu protiv komunizma. Bilo da je akcija bila u Jugoslaviji, na Kubi, ili u SSSR-u, on je bio uvek spreman, priznao je u jednom intervjuu.

- Iza svake akcije bili su Amerikanci koji su nas podržavali. I u atentatima na Tita, ja sam tri puta pokušao atentat na Tita - tvrdi.

Završio je pilotsku akademiju, i bio aktivni pilot potporučnik početkom 50-ih. Pripadao je, kako je svedočio, tajnoj organizaciji koja je bila sastavljena od oficirskog kadra JNA. Tu su bila 92 aktivna podoficira i oficira.

PROČITAJTE JOŠ:

A pokušaj atentata koji se pamti je svakako onaj sa otetim avionom. On je uspeo uneti dve bombe na let Nju Jork-Čikago 20. juna 1979. godine, preteći da će avion dići u vazduh! Od američkih vlasti tražio je da iz zatvora bude oslobođen pop Stoiljko Kajević, njegov kolega i saborac. Namera mu je bila da njih dvojica prelete okean i da se obruše na sedište SKJ u Beogradu. Na aerodromu u Čikagu, Kavaja je oslobodio putnike i sve članove posade, osim pilota, kopilota i jednog detektiva. Kajević je, međutim, odbio da ga oslobode. Pilot ga je odvezao u Irsku, koja ga je izručila SAD-u, gde je osuđen na 40 godina robije. U zatvoru je odležao 18 godina, od 1979. do 1997., kada je uslovno pušten. "Televizijski program "History" označio ga je kao trećeg na listi najuspešnijih terorista na celom svetu", rekao je Kavaja. Bio je i član Legije stranaca. Za čoveka čiju je glavu lovio nije imao niti jednu lepu reč. "Tito nije bio naivan čovjek, on je bio kriminalac, zatvorenik. On se nije služio automobilima. On je prvi čovjek koji je koristio helihopter prilikom posete Americi" rekao je. Nikodije Mitrović iz Beograda, koji je u Titovoj Jugoslaviji bio uhapšen i kažnjavan zbog saradnje sa četnicima Draže Mihailovića , otkrio je zanimljive detalje o Kavaji.

- Nikolu Kavaju, atentatora na Tita, lično sam upoznao tek kad sam se vratio u Beograd, a dok je bio u zatvoru u Americi više puta smo razgovarali telefonom. Kavajin brat je imao sina koji je bio poručnik Jugoslavenske vojske i imao je stan u Novom Beogradu. Kada su Amerikanci pustili Nikolu Kavaju iz zatvora, pokušali su da ga vrate u Jugoslaviju. Odveli su ga u London i sa lisicama na rukama hteli da ga uvedu u Jatov avion. Pilot cele noći nije smeo da poleti, jer su mu u Beogradu rekli da ga ne sme primiti u avion. Kavaju su vratili u Ameriku ponovo u zatvor i posle dva-tri meseca ponovo su pokušali da ga vrate ga u Jugoslaviju, odveli su ga u Atinu i obukli ga u odeću stjuarda i tako je ušao u Beograd. Pratila su ga dvojica američkih policajaca koji su poreklom Srbi i odveli ga na adresu njegovog bratanca. On je prijavio da mu je došao stric i Nikola Kavaja je dve-tri godine proveo u Beogradu. Svi su znali ko je on, ali mu nisu dozvolili da legalizuje svoj boravak, jer mu nisu dali ličnu legitimaciju. Više puta se pisalo o njemu, a bio je čak i na televiziji, ali službeno nikad nije bio u Srbiji. On je išao u Sarajevo i dobio nalog za put od Radovana Karadžića kako bi mogao da putuje u Zagreb i tamo podigne penziju. U američkim zatvorima ukoliko radiš, dobijaš platu i on je skupio oko 40.000 dolara i to je bila ta penzija koju su mu slali preko Zagreba, a ne preko Beograda. On je morao svakog meseca iz Bosne da ide u Zagreb da podigne novac. U to vreme u Beogradu je na vlasti bio Vuk Drašković i on mu je dao stan u Dušanovoj ulici. Nikolu Kavaju su na kraju otrovali 2008. godine. Često je jeo u jednom beogradskom restoranu. Počeo je da pije i svi su znali da on tokom večere prilično popije. Taj put je popio dve-tri čaše, to pričaju njegovi prijatelji, odjednom se počeo žaliti da mu nije dobro, da mu je muka. Kada su ga doveli kući, već u stanu se počeo hladiti i padati u šok. Bio je otrovan! Sigurno je konobar u njegovu rakiju sipao nešto. Njegova želja je uvek bila da ga pokopaju na Lovćenu, on je Crnogorac iz Peći, i Vuk Drašković je sredio da ga mrtvačka kola odvezu na Lovćen i tamo je pokopan. To je platio Vuk Drašković - kaže Mitrović.

 

Komentari (1)

clan partije

11.01.2019 14:23

I MENE SU AMERIKANCI ANGAZOVALI DA UBIJEM TITA OD SAMOG MOG RODJENJA ALI SU POSLE TRIDESET PET GODINA VIDELI DA NISAM BAS OBDAREN ZA TAKVE STVARI PA SU MI DALI OTKAZ