"PET MESECI JE RADIO BEZ PREDAHA" Kolege o preminulom dr Žugiću: Jedva smo ga naterali da ode na odmor, žrtvovao je sebe

Srbija je izgubila još jednog heroja u borbi protiv korona virusa.

Vladimir Žugić
Vladimir Žugić, Foto: Printscreen

Pulmolog Vladimir Žugić (55) načelnik u Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, preminuo je prošlog petka od infarkta srca. Od prevelikog umora i stresa usled višemesečne borbe da spase živote najtežih pacijenata zaraženih opakim virusom njegovo srce je prepuklo.

Iako je imao pravo na odmor i pauze, nije želeo da ostavlja kolege niti da zapostavi obolele. Tako je radio poslednjih pet meseci do pred samu smrt, piše "Informer".

Nakon ove tragične vesti, Žugićeve kolege poslale su snažnu poruku građanima da će još medicinara gubiti živote da bi spasli tuđe ako se svi ne pridržavamo mera struke.

Heroj epidemije

Prema rečima jednog kolege s klinike, dr Žugić se poslednjih dana osećao loše. Kako kaže, jedva je pristao da ode na nekoliko dana kući da se odmori.

- Vest o njegovoj smrti nas je sve pogodila. Ovo je veliki gubitak za Klinički centar i za celu Srbiju. Toliko da nema osobe koja u petak nije zaplakala za njim. Od spremačica, vozača, medicinskih sestara, tehničara, lekara... Bio je omiljen i veoma vredan. Niko nije ni sanjao da će se ovo desiti. Kada je počela epidemija, davao je celog sebe, i više nego što treba. Žrtvovao se za lečenje pacijenata, da njima bude dobro i da što pre ozdrave. Dešavalo se da po nekoliko dana radi bez odmora. Naravno, on to nije morao, sam je želeo, iako smo ga mi kolege bukvalno terali kući. Odlazio je iz bolnice samo da se presvuče i malo odspava. Ozbiljno je shvatio svoju ulogu u borbi sa kovidom. I sam je pričao na tu temu, davao savete građanima - kaže kolega.

KBC

- Nikada se nije žalio da mu nešto nedostaje ili da je premoren, ali poslednjih dana se videlo da mu je loše. Dobio je neke stomačne tegobe, pa dijareju. Jedva smo ga naterali da uzme odmor. U Kliniku je dolazio po infuziju i lekove. Međutim, sve više je slabio, a zatim se pojavila i bol u grudima. Svima je govorio da je to nešto prolazno i da će nam se pridružiti na klinici vrlo brzo. I onda, kao grom iz vedra neba, u petak mu je srce samo stalo. Naš Vladimir je doživeo infarkt - priča kolega dr Žugića.

Muk i suze

Kao stručnjak za bolesti pluća, dr Žugić je odmah po izbijanju epidemije krenuo u rat sa opakim virusom. Klinika za pulmologiju KCS gde je radio bila je posle Infektivne klinike prva koja je prihvatala najteže bolesnike. Dolazili su kao na traci. Jedva da su disali. Njegova direktorka prof. dr Violeta Mihailović Vučinić najbolje je znala koliko je Žugić života spasio. Od suza nije mogla da govori.

- Nemam reči. Izgubila sam dragog prijatelja i kolegu - jedva je rekla dr Vučinić.

I predsednik Lekarske komore Srbije Milan Dinić kaže da je Srbija mnogo izgubila smrću dr Žugića.

- Svi smo potreseni. Doktor Žugić je bio sjajan stručnjak i omiljeni kolega. Mukotrpno je radio u epidemiji korona virusa. Lekarska komora Srbije je izrazila saučešće porodici - kazao je Dinić.

- Nažalost, u mesecima epidemije koji su iza nas, lekari, ali i celokupno medicinsko osoblje ulažu ogroman napor i trud u lečenju pacijenata. Ne odustaju, ne sklanjaju se, već danonoćno spasavaju živote obolelih i odriču se svega. Zdravstveni radnici, nažalost, podnose najveću žrtvu korona virusu, a naš zdravstveni sistem je na najvećem udaru. Zato je važno da ljudi shvate šta oni rade za sve nas i koliko je bitno da sledimo sve savete da bismo se izborili sa epidemijom.

Ispraćaj Vladimira Žugića biće na Novom groblju u Beogradu sutra u 14.45 sati.

"Pamtićemo te po dobroti i stručnosti"

Specijalista za plućne bolesti u penziji dr Slavica Plavšić oprostila se od preminulog kolege preko Tvitera.

"U šoku sam i beskrajno tužna. Počivaj u miru, dragi naš doktore i prijatelju. A mi ćemo te zauvek pamtiti po dobroti i stručnosti", napisala je dr Plavšić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi