Kalendar Gospojinskog posta!
promo
Kalendar Gospojinskog posta!

promo

 Foto: promo

U petak, 14. avgusta počinje Velikogospojinski post koji traje do 28.avgusta, a tim povodom “Alo!” svim čitaocima poklanja detaljan kalendar posta posvećenog Presvetoj Bogorodici.

Pema rečima sveštenika, pred nama je post koji posti najveći broj pravoslavnih vernika, a kako za naš list navodi protođakon Ljubomir Ranković vernici bi u naredne dve nedelje trebalo da se pridržavaju striktnih pravila ishrane, ali i da se trude da obuzdaju strasti.

- Gospojinski post je jedan od najstriktnijih jer se prve nedelje posti isklučivo na vodi. Konzumacija masnih proizvoda i vina nije dozvoljena ni vikendom. Međutim, uzdržavnaje od mrsne hrane je samo pet odsto posta, a ostatak treba da bude činjenje dobrih dela i opraštanje bližnjima. Čovek treba da se uzdrži od greha i jednostavno da drugačije živi. Vernicima post treba bude vežba za ponašanje sa kojim treba da nastave i nakon pričesti. Ne kaže se slučajno u našem narodu, da ko posti dušu gosti- kaže Ranković.

Ljubomir Ranković

Alo.rs

 Foto: Alo.rs

Naš sagovornik navodi da bi vernici u toku posta trebalo da se suzdrže od veselja, a da je osim organizovanja svadbi greh proslavljati i rođendan.

- Bog služi da nas opominje i da nas privuče istinskom životu, da budemo ljudi. Čovek koji nauči da disciplinuje sebe u toku posta, doživljava sebe pobednikom nad onim nižim u sebi. Hrišćanstvo je religija u kojoj čovek ima čvrste uzde nad svojim bićem i telom, a kada usepe da se obuzda onda se može reći da je pravi hrišćanin - ističe Ranković.

Kako navodi, protođakon Ranković, vernik u postu naročito treba da obrati pažnju na ponašanje prema članovima svoje porodice.Prema njegovim rečima, bižnji treba da budu naše božanstvo, a mi se kroz odnos prema njima zapravo spasavamo.

-Čovek mora u bližnjem da vidi boga, a ako to uspe veće je nego da ode na hadžiluk u Svetu zemlju. Onaj koji kaže da voli boga, a mrzi bližnjeg svoga, laže! U toku posta je neophodno, da ukoliko nemamo materijalnih blaga, bližnjima uputimo toplu reč, osmeh, pogled - kaže protođakon.

Ophodite se prema svima kao da su vam braća:

Protođakon Ljubomir Ranković ističe da bi vernici u toku Gospojinskog posta, naročito trebali da obrate pažnju na praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji pada nakon prve nedelje posta.

-Tada se svi gresi onoga koji posti, preobražavaju u vrlinu, blaženstvo i ljubav, a krajnji cilj je da se i mi kao bića preobrazimo i počnemo da se prema svima ophodimo kao da su nam braća i sestre - kazao je Ranković.

Pročitajte još: