Pekara AS u Begaljici
Alo / Dejan Briza
Pekara AS u Begaljici

Alo / Dejan Briza

Pekara AS u Begaljici, Foto: Alo / Dejan Briza

U prvoj borbenoj liniji, pored medicinskih radnika, vojske i policije, stoji i naša pekarska industrija. Za pun stomak u vanrednom stanju u jednom od najvećih pekarskih pogona u državi mese se i peku u tri smene beli, raženi, crni hleb, ali i tost i baget, bez kojih prosečan stanovnik naše zemlje ne može da zamisli nijedan obrok.

Ekipa „Alo“ uverila se da u ovim pogonima kvasca i brašna ima dovoljno, pa naši građani koji su, nakon proglašenja pandemije koronavirusa, počeli hleb da jedu za 30-40 odsto više nego ranije ne treba ni da brinu ni da strahuju.

Pekara AS u Begaljici

Alo / Dejan Briza

Pekara AS u Begaljici, Foto: Alo / Dejan Briza

Dok vadi svež tost iz kalupa, tihi heroj teškog vremena u kojem smo se našli, pekar Goran Marković objašnjava da narod treba da bude miran i spokojan jer pekarska industrija radi punom parom.

- Ako ništa drugo, u ovoj nedaći imamo hleba koliko god je potrebno. Nema razloga za paniku, niko neće ostati gladan, a na vama je samo da ostanete kod kuće - kaže užurbani pekar Goran i otkriva nam da građani najviše, otkad je počelo vanredno stanje, kupuju upakovani sečeni hleb.

On je samo jedan od skoro 650 radnika raspoređenih u devet pogona od Kikinde do Niša, a koji vredno rade kako bi prodavnice širom zemlje imale pune rafove hleba.

Nemali broj proizvoda njihove vredne ruke, od uvođenja vanrednog stanja, prave i za bolnice u kojima su smešteni najugroženiji pacijenti. Kompanija „AS Braća Stanković“ misli i na naše heroje, lekare i medicinske radnike, i rado donira doručak ili užinu za njih.

Pekara AS u Begaljici

Alo / Dejan Briza

Pekara AS u Begaljici, Foto: Alo / Dejan Briza

Kako za „Alo!“ ističe Dragan Stanković, čovek koji rukovodi ovom velikom proizvodnjom hleba, osim zdravstvenih radnika, policajaca, vojnika i pekara, dužnost je i privrednika da služe svojoj zemlji i da pomognu koliko god mogu.

- Došlo je vreme da svi budemo jedan tim i da se zajedno borimo protiv nevidljivog neprijatelja. Odgovorno tvrdim da neće biti nestašice hleba i sada imamo zalihe za nesmetani rad u naredna tri meseca, odnosno do početka nove žetve - ističe Stanković i napominje da tesno sarađuje sa svim institucijama države kako bi zajedničkim snagama osigurali da sve funkcioniše bez zastoja.

Potrebni su nam radnici

Dragan Stanković kaže za „Alo!“ da otpuštanja u pekarskoj industriji sigurno neće biti jer posla toliko ima da se radi prekovremeno. Kako navodi, javila se potreba čak i za dodatnim zapošljavanjem.

Dragan Stanković

Alo / Dejan Briza

Dragan Stanković, Foto: Alo / Dejan Briza

- Trenutno samo naša industrija dnevno proizvede 300.000 pekarskih proizvoda, a vozila koja ih raznose u jednom danu pređu čak 23.500 kilometara. Radi se i prekovremeno, naravno uz odgovarajuću nadoknadu, i zasad je sve pod kontrolom - zaključuje Stanković.

Budimo svi za klasu bolji

Radnici u proizvodnji hleba u Begaljici svakodnevno vrše dezinfekciju radnog prostora, a hleb se pravi i pakuje pod punom zaštitnom opremom.

- Ulažemo veliki napor da pružimo našim zaposlenim najbolje uslove, da sačuvamo njihovo zdravlje. Otkad se pojavila prva informacija o opasnosti od ovog virusa, za sve radnike čije je prisustvo neophodno obezbeđena su maske i dezinfekciona sredstva, a ostali rade od kuće - kaže Stanković i apeluje na sve da slušaju državne institucije i ostanu kod kuće.