LISTA NAJBEZBEDNIJIH ZEMALJA OD KORONE: Evo na kom mestu se nalazi Srbija

U početku su zemlje koje su brzo reagovale na krizu bile najviše pozicionirane, a sada su na prvim mestima države sa snažnim ekonomijama.

 

mapa, Foto: Printscreen

Konzorcijum sa sedištem u Hongkongu sproveo je istraživanje na osnovu kog je objavio listu najbezbednijih zemalja u trenutnoj fazi pandemije korona virusa. Na prvom mestu je Švajcarska, dok je u ovom trenutku najopasnija država Južni Sudan.

Lista najbezbednijih zemalja, koju je preneo Forbs, napravljena je na osnovu 130 kvantitativnih i kvalitativnih parametara: efikasnost uvođenja karantina, praćenje i otkrivanje zaraženih, spremnost zdravstvenog sistema i efikasnost vlada u borbi sa koronom.

Tokom ovih nekoliko meseci dolazilo je do velikih promena na listi. U početku su zemlje koje su brzo reagovale na krizu bile najviše pozicionirane, a sada su na prvim mestima države sa snažnim ekonomijama.

- Švajcarska i Nemačka su došle na prvu i drugu poziciju pre svega zato što imaju otpornu ekonomiju i zahvaljujući pažljivom relaksiranju mera i pristupu ekonomiji na naučnim osnovama, bez žrtvovanja javnog zdravlja i bezbednosti - navodi se u studiji.

Prvih deset zemalja na listi su Švajcarska, Nemačka, Izrael, Singapur, Japan, Austrija, Kina, Australija, Novi Zeland i Južna Koreja.

Srbija je na listi zauzela 54. mesto. Kada je reč o komšijama, Mađarska je na 18. mestu, Slovenija na 32, Hrvatska na 36, Crna Gora na 42, BiH na 72, a Albanija na 88. mestu.

Istraživanje je sprovela Deep Knowledge grupa, konzorcijum kompanija i neprofitnih organizacija koji su u vlasništvu Deep Knowledge Ventures, investicione firme koja je 2014. godine osnovana u Hingkongu, prenosi Sputnjik.

Povezane vesti

 • Korisnik: Dejan TS
  07/06/2020 - 18:16
  Ne razumem kako je crna gora ispred srbije kad ona nema ni testove za koronu?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi