mapa
Printscreen

 

mapa, Foto: Printscreen

Lista najbezbednijih zemalja, koju je preneo Forbs, napravljena je na osnovu 130 kvantitativnih i kvalitativnih parametara: efikasnost uvođenja karantina, praćenje i otkrivanje zaraženih, spremnost zdravstvenog sistema i efikasnost vlada u borbi sa koronom.

Tokom ovih nekoliko meseci dolazilo je do velikih promena na listi. U početku su zemlje koje su brzo reagovale na krizu bile najviše pozicionirane, a sada su na prvim mestima države sa snažnim ekonomijama.

- Švajcarska i Nemačka su došle na prvu i drugu poziciju pre svega zato što imaju otpornu ekonomiju i zahvaljujući pažljivom relaksiranju mera i pristupu ekonomiji na naučnim osnovama, bez žrtvovanja javnog zdravlja i bezbednosti - navodi se u studiji.

Prvih deset zemalja na listi su Švajcarska, Nemačka, Izrael, Singapur, Japan, Austrija, Kina, Australija, Novi Zeland i Južna Koreja.

Srbija je na listi zauzela 54. mesto. Kada je reč o komšijama, Mađarska je na 18. mestu, Slovenija na 32, Hrvatska na 36, Crna Gora na 42, BiH na 72, a Albanija na 88. mestu.

Komentari (1)

Dejan TS

07.06.2020 18:16

Ne razumem kako je crna gora ispred srbije kad ona nema ni testove za koronu?