Skupština
Tanjug
Skupština

Tanjug

Skupština, Foto: Tanjug

- Vreme je da damo koliko možemo, ali i da ne uzimamo od države što ne moramo. Moj izazov nije šaljiv kao većina na Fejsbuku. Predlažem da svi poslanici, ministri, državni funkcioneri, direktori JP... i svi drugi koji žele (pogotovo oni iz javnog sektora koji sede kod kuće a primaju punu platu) ostave ili uplate državnom budžetu samo jednu polovinu mesečne plate (ko želi, može i za više meseci) kako bi bilo dovoljno novca za kupovinu medicinske opreme, povećanje plata lekarima, za pomoć posustalim preduzetnicima i privredi - obrazložio je Gojković.

- Ako se uključe i svi sa lokala, rešili bismo mnoge probleme, ali i pokazali na delu da politika i političari služe narodu i, što je takođe važno, da konačno pokažemo jedinstvo jer zdravlje je iznad svake politike. Ukoliko neko ima bolju ideju u vezi s transferom sredstava, neka predloži. U suprotnom, pozivam sve da to učine na način kako sam predložio, a uplatnicu objave na svom Fejsbuk profilu ili negde drugo - naveo je poslanik u svojoj objavi.

Žika Gojković

Youtube Printscreen

Žika Gojković, Foto: Youtube Printscreen

Komentarišući ovu inicijativu, Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost”, za „Alo!” kaže da se nada opštem odzivu visokoplaćenih političara i funkcionera.

- Ovo mi deluje kao lepa priča i nema razloga da visokoplaćeni političari i funkcioneri, bilo na centralnom, pokrajinskom ili lokalnom nivou, ne daju svoj doprinos borbi protiv virusa. Tačno je, sakupila bi se ozbiljna finansijska sredstva i, tačno je, bila bi upotrebljena za spasavanje nacije. Gde ćete bolji način da pomognete svojoj državi i svom narodu - zaključuje Spasić.

Analitičar Dragomir Anđelković takođe podržava ovu ideju.

Dragomir Anđelković

Medija centar

Dragomir Anđelković, Foto: Medija centar

- Ideja je dobra, ali ne treba biti striktan u zahtevima koliko će se njih odreći jer neki poslanici od svoje plate koja nije velika izdržavaju cele porodice. Naravno, ima mnogo i onih koji su i u nekim biznisima i često su prihodi takvih političara u nekoj sivoj zoni. U svakom slučaju, svako ko jeste u prilici treba sada deo prihoda da preusmeri i pomogne državi - navodi on.

Gojković je za „Alo!” rekao da su prve reakcije kolega političara posle njegove objave bile i više nego dobre.

- Nikada nisam dobio toliko telefonskih poziva za tako kratko vreme, samo reči podrške stižu, ali i obećanja da će prihvatiti inicijativu. A koliko se tačno ljudi odazvalo i koji je konkretan rezultat svega ovoga, objaviću za nedelju dana.