Đaci, škola
Shutterstock
Đaci, škola

Shutterstock

Đaci, škola, Foto: Shutterstock

Direktori škola zaštićeni su kao beli medvedi jer u gradskoj prosvetnoj inspekciji sede bivši prosvetari koji uglavnom prstom neće mrdnuti po bilo kakvoj prijavi protiv škole i njenog rukovodioca. A oni i koji izađu na teren, ponašaju se kao da tamo nisu ni dolazili. To za „Alo!“ tvrdi Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Pročitajte još:

 

Ko da im je tata fotelju ostavio u nasledstvo

Milorad Antić navodi da je najgore u onim školama u kojima su direktori tu duže od dva mandata.

- Onaj ko je tu duže od osam godina taj se ponaša kao da mu je tata ostavio i školu i direktorsku fotelju u nasledstvo, a nemali je broj takvih. Za vreme prvog mandata mnogi budu korektni, čak se i trude da nešto urade, a čim dobiju i drugi mandat, pa još prođe polovina tog drugog mandata, tad već kreće ludilo - napominje Antić.

On ističe da ne zna ni za jedan slučaj da je neki gradski inspektor utvrdio nepravilnosti u radu direktora škola.

- U gradskim i opštinskim prosvetnim inspekcijama sede bivši nastavnici ili direktori škola, kao i nekadašnji pedagozi. Oni gotovo nikad ne utvrde nikakve nepravilnosti ako kojim slučajem i izađu na teren po prijavi, pošto neće da se zameraju ni da idu protiv svojih bivših kolega. S druge strane, direktori škola i inspektori i u Beogradu, koji je teritorijalno veliki i s najvećim brojem škola, manje-više se poznaju. Zamislite kakva je onda situacija u malim sredinama po Srbiji. To je razlog što od prosvetne inspekcije, koja je pri jedinicama lokalne samouprave, a to su gradovi i opštine, nema nikakve koristi - napominje Antić za „Alo!“.

On navodi i da kada dolaze u školu, prosvetni inspektori budu dočekani poput begova s raznim zakuskama, ićem i pićem.

- Česi su problem odavno rešili tako što su prvo obavili razgovor sa svim inspektorima i proverili njihov dotadašnji rad, nakon čega su trećinu zadržali, a ostale zamenili i uveli da inspektori iz jednog grada kontrolišu škole u drugom gradu ili u drugoj oblasti. To bi trebalo uvesti i kod nas da, recimo, inspektori iz Beograda idu u inspekciju u Pančevo ili neki drugi grad u blizini, a da u Beograd dolaze inspektori iz drugih delova Srbije. Verujem da bi rotiranje inspektora urodilo plodom. Svakako, treba im dati i dobru platu kako ne bi bili podmitljivi - ističe predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Antić takođe navodi da nema velike vajde ni od republičkih inspektora pri Ministarstvu prosvete, budući da ih je nedovoljno.

Plata direktora škola uopšte nije velika

- Direktori škola imaju oko 65.000 dinara platu, a s obzirom na odgovornost koju nosi ta funkcija, to uopšte nije velika plata. Nastavnici s većim fondom časova, koji su i u sindikatu, imaju i veću platu od prvog čoveka škole. Međutim, često oni koji se prihvate te funkcije veoma dobro umeju da naplate to što tu sede i to tako što mućkaju s javnim nabavkama i ugrađuju se na razne načine - navodi Antić.

- Roditelji kad vide da od gradske inspekcije nema ništa, onda se obrate republičkoj pri Ministarstvu prosvete, a onda čekaju dva meseca da republički inspektori izađu na teren jer ih nema dovoljno. Ali u svakom slučaju, Ministarstvo prosvete je to koje mora da uvede red kako zna i ume, pošto nije dovoljno samo doneti propise koji će ostati mrtvo slovo na papiru. Mora da postoji kontrola šta se radi, a onda i smena onih koji ne poštuju zakon i pravilnike. Reč odgovornost konačno treba da dobije svoje puno značenje i u praksi - ističe naš sagovornik.

Barbara Vitez viđena u noćnom klubu u Mađarskoj!

AUTOR: Informer/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 08.10.2019. 23:44 "Devojka je pre mesec dana bila u jednom noćnom klubu u Budimpešti, i to u dva navrata. Ljudi su je prepoznali i slikali", tvrdi detektiv Stevan Đokić. Barbara Vitez, Foto: privatna arhiva Barbara Vitez iz Sente, koja je nestala 25. novembra 2016.

Podsetimo, „Alo!“ danima piše o raznim muljanjima u vezi s ekskurzijama, što se na kraju lomi po kičmi roditelja i đaka. Tako škole mimo roditelja odlučuju kada, gde i po kojoj ceni putuju deca, a mame i tate služe samo da potpišu saglasnost. Takođe, ni novac koji sleduje direktorima i nastavnicima za vođenje đaka na putovanje uopšte nije zanemarljiv, pa onda i ne čudi što se javne nabavke sprovode bez bilo kakve kontrole i reda sa često sumnjivim agencijama.

Bonus video

Taksisti napali građane!

 

Tagovi

Komentari (3)

jakovpetar

09.10.2019 22:39

Bravo,upravo je to to.

bobi

10.10.2019 09:39

Svaka rec ti je tacna. Pisao sam o nepravilnostima svim organima, ali bez efekta. Jedino sam sebi naskodio.

Наставник

10.10.2019 11:53

Слична ситуација у Грађевинској школи. Истина тамо нема екскурзија, али има мобинга, крађе.на јавним набавкама, завлачења руке у џеп наставницима... Прошле године нисмо.ни матичне листове имали...деца плате школски динар, за који ништа апсолутно не добију, при томе матурско вече.се организује увек у најскупљој варијанти где за 8000 ученици имају једно.пиће и скоро.ништа за јело