Vojislav Dević
Youtube printscreen
Vojislav Dević

Youtube printscreen

Vojislav Dević, Foto: Youtube printscreen

Legenda o tunelu Petrovaradinske tvrđave prepričava se među Novosađanima decenijama, ali niko ne zna da li su ove priče istinite. ...

Arhitekta Vojislav Dević još pre nekoliko godina započeo je istraživanja na pronalaženju tunela ispod Petrovaradinske tvrđave, koji je prema njegovim tvrdnjama spajao obe strane Dunava. Želja za ovakvim poduhvatom javila se još u ranoj mladosti kada mu je rođaka Bogojevac Drenka ispričala da je poslednji put tuda prošao jedan bračni par, davne 1913-e godine, piše portal RTV.

"Mi smo utvrdili pre jedno dve i po godine da ispod Dunavskog dna između 8 i 9 metara, postoji neka pravolinijska konstrukcija gde je upravo Bogojevac Drenka govorila, i to ta navodno legenda o kojoj svi pričaju a niko nikad nije prstom mrdnuo da je dokaže ili da je opovrgne" kaže Vojislav Dević.

Dević veruje da je na kraju Prvog svetskog rata poslednji Austrougarski general dobio naređenje da zazida sve ulaze i izlaze tunela, pre nego što će u objekat ući srpska vojska. Jedan od ulaza nalazio se nekoliko metara od Spomenika žrtava racije a drugi u kripti ispod Crkve Svetog Jurja.

"Arhiva ne kaže ništa jer samo znamo da su postojala samo dva plana koja su govorila o tom tunelu. Jedan se nalazi u arhivu u Beču i do njega se ne može doći. bilo je više planova, delove tvrđave koji su bili podeljeni raznim komandantima koji brane svoj sektor, i glavni komandant tvrđave odbrane je bio taj koji je imao tu drugu kartu koju je sve bilo upisano, i ta druga karta je nestala potapanjem Titanika, ona je išla na jednu izložbu u Njujorku." potvrdio je Dević za RTV.

Na osnovu sonarnih istraživanja Dunava, trenutno je u izradi 3D model tunela koji bi mogao biti ključni dokaz njegovog postojanja, a nakon njegove rekonstrukcije napravila bi se velika turistička atrakcija.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

Milan

25.10.2020 20:17

Sjajna vest! Već neko vreme se spremam da obiđem podzemni deo Petrovaradinske tvrđave.Prošle godine sam išao na turu po kalemegdanskom podzemlju, sad bih voleo da vidim i petrovaradinsko, a ako Bog da i prođem ovim tunelom. Nadam se da će i to ući u turu koja već postoji i vodi nekoliko nivoa ispod tvrđave. Volim Novi Sad. Planiram da se jednog dana (a možda i pre) preselim tamo. Prijateljica iz solis nekretnina mi priča da se u poslednje vreme mnogo naroda preselilo u kuće po obodima NS. Lepo..

zoran52

25.10.2020 21:02

Znaju fratri za taj prolaz,ali ih veže sveta zabrana koju su d našli bečkom dvoru koji im je i dan danas pokrovitelj. Pa do početka 90,tih godina Tvrđava je bila uknjižena na Vermaht, ko je napravio propust još 45te. Tito ili ostaci bečkog dvora i nemački podanici,ili Tule?