Migranti
EPA
Migranti

EPA

Migranti, Foto: EPA

Mađarska policija i mediji u toj zemlji su objavili da je novootkriveni tunel prečnika 50x80 centimetara, dug je kao i prethodni 24 metara i nalazi se na dubini od dva metra pod zemljom. Prolaz je otkriven prilikom redovne kontrole pograničnog pojasa u tom okrugu.

Prilikom redovne kontrole terena 24. juna oko podneva su pripadnici mađarskih pograničnih organa na periferiji Kaćmara naišli na otvor u zemlji. Prema proceni, u pravljenje ovog tunela uloženo je mnogo vremena i energije. Početak tajnog prolaza se nalazi na srpskoj strani, a završava se na mađarskoj, prenose mediji.

Šandor Torma, pukovnik, saopštio je, da je izlaz prolaza na mađarskoj teritoriji 80x50 centimetara, na dubini od oko dva metra. Mesto je bilo obezbeđeno sve dok tunel nije zakopan.

U januaru je otkriven još jedan u blizini prethodnog, a nedavno, početkom ovog meseca tunel je otkriven u blizini mesta Morahalom. Za taj tunel, kod Morahaloma, se veruje da je otkriven pre nego što je korišćen. Policija navodi da su prethodna dva tunela bila dobro kamuflirana jer su migranti ulaz i izlaz otvora pokrili biljkama.

Prema izveštajima mađarske policije, migranti svakodnevno pokušavaju da ilegalno pređu srpsko - mađarsku granicu koristeći se raznim metodama.

Ove sedmice uhapšen je muškarac koji je tvrdio je državljanin Palestine i koji je pokušao da uđe u Mađarsku tako što se popeo na kamion, dok je juče jedan Iračanin uhapšen u vozu između Budimpešte i mesta Šopron.

Migranti se povremeno služe i rekom Tisom i dvojica migranata koje su pre nekoliko meseci sreli novinari izjavili su da će pokušati da “uplivaju” u Mađarsku. Druga grupa je želela da pređe granicu gumenim čamcima.

PROČITAJTE JOŠ: