Mrčajevci
Printscreen
Mrčajevci

Printscreen

Mrčajevci, Foto: Printscreen

Lokalni ugostitelji, uprkos zabranama, ali i upozorenjima epidemiologa, organizovali su samoinicijativno u Mrčajevcima kod Čačka neformalnu kupusijadu, kojoj je u petak prisustvovalo više stotina ljudi uz kršenje propisanih mera zaštite.

Profit iznad zdravlja

U nekoliko ugostiteljskih objekata i tri šatre orila se muzika, točilo se piće, posetioci su se gužvali dok su sedeli i po desetoro za jednim stolom, a trebalo bi da su na metar i po udaljeni, pevali i veselili se, a masku nije nosio skoro niko, pa čak ni konobari.

Da li se pridržavate epidemioloških mera?

 

- Kupusijada se tradicionalno održava u ovo vreme, ali je ove godine zbog koronavirusa otkazana. To nije sprečilo pojedine lokalne ugostitelje iz Čačka i Mrčajevaca da je zbog profita samoinicijativno, bez ikakvih dozvola, organizuju kao da je sve normalno. Dvoje ugostitelja, koji tamo već imaju objekte, proširilo je svoje kapacitete tako što je postavilo šatore, a pored toga postavljen je i jedan veliki šator na javnoj površini, kod hrasta u centru Mrčajevaca, koji može da primi nekoliko stotina ljudi. Ovo ludilo trajaće do kraja vikenda - kaže za Kurir Zoran M. iz Čačka, koji je i sam ugostitelj, ali revoltiran onim što je video u petak.

Mrčajevci

Printscreen

Mrčajevci, Foto: Printscreen

- Vlasnik sam sali za svadbe i sedam meseci nisam radio ništa. Ove godine sam imao zakazano 211 veselja i sve je propalo. Imam 45 radnika, ne znam gde udaram... Stvarno nema smisla da se organizuje neka takva manifestacija, a da niko ne reaguje. Svi ćemo se pozaražavati - kaže sagovornik.

Kuvaju kupus po dvorištima

Radoslav Bogićević, predsednik MZ Mrčajevci, kaže da se organizacioni odbor zvanične Kupusijade ove godine nije ni sastajao, jer je održavanje većih skupova zabranjeno.

- Ono čega u Mrčajevcima ima to su gosti koji nam tradicionalno dolaze, kumovi, prijatelji... Za njih u svojim kućama i dvorištima kuvamo kupus, ali to su manji skupovi, porodičnog tipa. Ko je šta radio mimo zvaničnih organizatora, mi to ne znamo - kaže Bogićević.

Ovo je, inače, samo poslednji u nizu slučajeva kojih ima širom Srbije da se lakomisleno organizuju proslave i veselja s velikim brojem ljudi, a da se ne poštuje fizička distanca niti nose maske.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

Nes

20.09.2020 08:03

Gde je policija , niko kao ništa ne zna a muzika na sve strane. Ovo je dokaz pravne države , gde oni što treba da sprovode zakon nema ih nigde.

lola

20.09.2020 16:34

lecenje naplatiti sve reseno