Ako se bavite OVIM zanimanjima, veće su šanse da se zarazite koronom!

Najveći rizik za zarazu novim korona virusom imaju zaposleni u domovima za starije i nemoćne, a potom medicinski radnici u bolnicama.

Vijetnam korona

Ali, iako bolnički lekari i sestre obolevaju nešto manje od njih, njihova je smrtnost veća.

S druge strane, prodavnice su se pokazale kao prilično sigurna radna okruženja.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti analizirao je pojavljivanje tzv. klastera, u ovom slučaju grupe od najmanje dva zaražena, u raznim radnim okruženjima kako bi podstako države da obrate poseban oprez na odredjene grupe radnika i uslove rada koji omogućavaju širenje zaraze.

Analiza je obuhvatila period od marta do jula, a iako su podaci zatraženi od 30 država EU, Evropskog ekonomskog prostora i Ujedinjenog Kraljevstva, svoje brojke - često nepotpune ili bez potrebne diferencijacije - dostavilo je samo 17 država, među kojima i Hrvatska.

Ukupno je prijavljeno 1.377 klastera u radnom okruženju, najviše u zdravstvu i socijalnoj službi.

Ali, nije reč o kompaktnoj celini: najviše su na udaru zaposlenii u domovima za starije (591 klaster) i oni u bolnicama, dok su najsigurniji radnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s minimalnom pojavom bolesti.

Na drugom mestu radnih okruženja su pogoni za preradu i pakovanje hrane, kao što su klanice, poljoprivredni poslovi, poput branja voća, te fabrike.

Da li nosite masku u zatvorenom prostoru?

Ukupan broj glasova: 69

  • Da: 74% (51)
  • Ne: 17% (12)
  • Uglavnom: 9% (6)

Širenju zaraze, kako se navodi, pogoduje mali razmak među radnicima ili pak zajednički smeštaj sezonaca. U kancelarijskim prostorima zabeleženo je 65 klastera. Na donjem delu lestvice su trgovine i obrazovne ustanove s 22 klastera, dok su barovi i restorani zabeležili samo pet pojava grupa zaraženih.

Dodaje se, međutim, da je tokom prolećnih meseci rad i obrazovnog i ugostiteljskog sektora bio ograničen.

Čak 95 odsto prijava grupa obolelih dolaze iz zatvorenog prostora, što samo po sebi predstavlja problem jer se više od 80 odsto poslova obavlja u zatvorenom.

Velika incidencija bolesti primećena je u slabo plaćenim zanimanjima, a posebno je opasno za širenje zaraze što mnogi zbog straha od gubitka posla nastavljaju da idu na posao sa simptomima.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi