Korona, putnici, autobus, maske, gsp, maska, trola
Alo.rs/M.Š.
Korona, putnici, autobus, maske, gsp, maska, trola

Alo.rs/M.Š.

Korona, putnici, autobus, maske, gsp, maska, trola, Foto: Alo.rs/M.Š.

Uvedene mere su dobre, smatraju oni, ali ne poštuju se dovoljno jer građane niko ne kontroliše. U Srbiji nedostaju inspektori koji imaju ovlašćenje da izriču mandatne kazne, pa bi novim odredbama i policajci mogli da dobiju ovlašćenja da kontrolišu i kažnjavaju građane.

Zato će Skupština Srbije na prvoj sledećoj sednici usvojiti izmene i dopune Zakona o prekršaju, kao i dopunu Zakona o zaraznim bolestima.

Srđa Janković

Tanjug

Srđa Janković, Foto: Tanjug

Imunolog dr Srđa Janković kaže da je odluka Kriznog štaba da trenutno nema potrebe za uvođenjem novih mera, već samo za oštrijom kontrolom svih postojećih.

- Ovoga puta nismo doneli nove mere, niti pooštravali postojeće, već samo insistiramo da se važeće mere poštuju i da se sve kontrole sprovode rigorozno! Dogovoreno je da se zakonski reguliše način kontrole i kažnjavanja neodgovornih pojedinaca. Dosadašnje mere delimično imaju pravni okvir, ali radimo na tome da se kažnjavanje poboljša. Zabrinuti smo jer se situacija pogoršava, ali još uvek mnogo toga zavisi od nas i našeg ponašanja - napominje Janković.

Da li se pridržavate propisanih epidemioloških mera?

 

Predsednica Prekršajnog suda Olivera Ristanović objasnila je za Informer na koji način se postojeći zakoni mogu dopuniti kako bi kažnjavanje onih koji ne poštuju mere bilo uspešnije.

- Mandatne kazne za nenošenje maske smo već uveli. Ukoliko vas inspektor zatekne u zatvorenom prostoru bez zaštitne maske, na licu mesta može da vam napiše prekršajni nalog. Kazna je 5.000 dinara, ali ako se plati u roku od osam dana, iznos će biti upola manji. Dakle, građani će kaznu platiti 2.500 dinara. Međutim, trenutno mandatne kazne mogu da izdaju samo komunalni i sanitarni inspektori, kojih ima malo i ne mogu sve da postignu. Zato bi mogla da se donese uredba kojom bi se zakon dopunio tako da ovaj posao mogu da rade i policajci MUP-a i komunalna policija. Na taj način bi na terenu bilo mnogo više ljudi, a samim tim bi i sankcionisanje onih koji ne poštuju mere bilo drastično poboljšano - kaže Ristanovićeva i dodaje:

- Takođe, mogle bi se doneti i uredbe Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Trenutno za sva pravna lica koja se ne pridržavaju propisanih mera Kriznog štaba kazna je od 150.000 do 500.000 dinara. Međutim, te kazne se ne izriču odmah već mora prvo da se pokrene postupak, a zatim se određuje i tačna visina kazne. Ono što možemo da uradimo da ceo proces ubrzamo jeste da se donese odredba koja bi propisala fiksni iznos kazne za sva pravna lica. U tom slučaju bi, baš kao kod kazni za maske, inspektori mogli na licu mesta da napišu prekršajni nalog i kazne odgovorno lice za kršenje mera - kaže naša sagovornica.

Ključ u bravu

Na naše pitanje da li bi u tom slučaju inspektor mogao na licu mesta da kazni ugostitelja koji radi i nakon 23 časa, ona odgovara:
- Da, naravno. Ukoliko bi ga zatekao u kršenju mera, odmah bi mu napisao kaznu, a on bi morao da zatvori lokal - ističe Ristanovićeva.

5.000 dinara je kazna za nenošenje maske

Bez vanrednog stanja nema ni policijskog časa

Predsednica Prekršajnog suda Olivera Ristanović kaže da bez uvođenja vanrednog stanja nema ni policijskog časa.
- Policijski čas može da se proglasi samo kada se Ustavom to donese! Zato bez uvođenja vanrednog stanja ne može biti ni policijskog časa - napominje ona.


Razlika između vanrednog stanja i vanredne situacije

Razlika je u tome što je vanredno stanje ustavna kategorija, dok je vanredna situacija regulisana zakonom, a ne Ustavom!
Vanredno stanje ima jasnu ustavnu dozvolu da ograniči ljudska i manjinska prava. Sa druge strane, vanredna situacija propisuje mere koje je moguće preduzeti u posebnim okolnostima poput zabrane okupljanja većeg broja ljudi i javnih manifestacija u zonama neposrednog rizika.

I to je Ustavom propisano, ograničenje ljudskih prava, ali u značajno manjem obimu od ograničenja koja su sadržana u institutu vanrednog stanja.

PROČITAJTE JOŠ: