Doktor Ristić
Printscreen
Doktor Ristić

Printscreen

Doktor Ristić, Foto: Printscreen

Ristić kaže da su kardiovaskularne bolesti važan faktor rizika za ishode, i da se u poslednje vreme, najviše paze tromboembolijskih komplikacija.

"Ono što se može lečiti su zapaljenske bolesti srčanog mišića. Kada sam virus zahvati srčani mišić, kakvu god da se imali bolest ranije, miokarditis koji dolazi sa kovidom će to pogoršati", rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, u ovoj bolesti je mnogo toga individualno i mnogo toga se još ne zna. Imamo one koji su se brzo oporavili, a ima i onih kojima je trebalo mnogo vremena.

"Ukoliko ste komplikaciju na vreme prepoznali i dali terapiju, mi imamo situaciju da bolesnika sa 89 godina i preteškom srčanom bolešću puštamo kući potpuno oporavljenog praktično bez komplikacija, a imao je koronu", kazao je Ristić.

Korona

Tanjug

Korona, Foto: Tanjug

"To je samo znak upozorenja za kliničare da se adekvatna terapija primeni", dodaje Ristić.

Mnogo toga je važno da se prepozna ona populacija pacijenata koja je najugroženija.

"Velika istraživanja tek slede. Postoje nekoliko kandidata u različitim grupama lekova koji ovu tešku upalu, pogotovo najteže forme inflamacije mogu da privedu u stabilnije forme bolesti", istakao je Ristić

Ukazuje da su najvažnije preventivne mere.

"Ako neko ima kardiovaskilarne bolesti udružene sa dijabetesom, taj deo populacije je najosetljiviji. Što ste stariji, što je dijabetes loše regulisan, što je ozbiljnija srčana bolest koju imate, to će kovid 19 pogoršati i ta populacija mora najviše da se čuva", kazao je Ristić.