Pijaca
Alo / Jošida Masanori
Pijaca

Alo / Jošida Masanori

Ilustracija, Foto: Alo / Jošida Masanori

Ipak, računica je čista, one porodice koji se opredele da u domaćoj radinosti pripreme ajvar, šarenu salatu, kornišone ili pak džem i slatko potrošiće najmanje tri puta manje novca, a zimnica će biti kvalitetnija. 

Brz tempo života, nedostatak mesta za odlaganje teglica ili znanje koje manjka kada je u pitanju priprema usmerili su mnoge potrošače da razmatraju raznoliku ponudu sa polica marketa, a sve više i na internetu, bez obzira na to što je takva kupovina nepovoljna za kućni budžet.

Pa tako u radnjama za teglu ajvara, u zavisnosti od proizvođača i gramaže, treba izdvojiti od 300 do 600 dinara, krastavčići su 150-200, a tegla pečenih paprika u proseku 250 dinara, dok cena džema i slatkog u zavisnosti od voća varira između 300 i 500 dinara. Za one koji se odluče za varijantu „sam svoj majstor“, spremanje zimnice posebno se isplati ukoliko se povrće ili voće pazari na kvantaškoj pijaci „na veliko“, gde su cene i do 30 odsto niže u odnosu na zelene pijace.

Cene povrća Kvantaš Zelena pijaca

Cvekla 35 60-80

Krastavac 40 50-80

Kupus 30 50-70

Paprika, ljuta 120 70-120

Paprika, babura 40 60 - 80

Paradajz 40 70-120

Patlidžan 30 50-60

Pasirani paradajz - 150

Uprkos činjenici da priprema zimnice iziskuje vreme jer povrće treba izabrati, oljuštiti, iseckati, pržiti, bariti, a zatim smestiti u tegle, Beograđanka Mirjana Nastić (41) nema dilemu da li će i ove godine sama pripremiti zimnicu, jer joj je, kako kaže, kvalitet na prvom mestu.

- Kupovni ajvar i pečena paprika ne mogu se porediti sa onim koje sama pripremam. Spremam zimnicu koju moja deca rado jedu i za koju sam se uverila da je mnogo bolja od kupovne. Treba dosta novca, 20 kilograma paprika je najmanje 1.700 dinara, a od te količine dobijem sedam-osam tegli ajvara. A gde su ulje, so, struja… Ali opet, za osam kvalitetnih kupovnih tegli potrebno mi je 4.800 dinara - rekla je Beograđanka koju smo sreli između tezgi na Bajlonijevoj pijaci.

Trgovci na pijaci kažu da sezona pripreme zimnice tek počinje i da će za desetak dana biti u punom jeku. Za sada, većina domaćica proverava cene, ali ima i onih koje pazare, doduše, znatno manje u odnosu na prethodne godine.

- Počela je kupovina paprika, ali nisam zadovoljan prodajom. Kupe od šest do 10 kilograma paprika, što je mnogo manje u odnosu na neki prošlogodišnji prosek, kada mušterije nisu kupovale manje od 30 kilograma. Neće ljudi više da se maltretiraju i da kamare zalihe hrane kada u prodavnicama sve ima da se kupi. Čak i kod mene mnogo više naručuju gotov ajvar, a cena tegle je 600 dinara - rekao nam Nedeljko Rakić, jedan od prodavaca.

Cene gotove zimnice u prodavnicama

Mala tegla feferona 120
Velika tegla feferona 185
Ajvar, mala tegla 300-400
Ajvar, veća tegla 500-600
Pinđur 500-600
Cvekla 140-200
Kornišoni, veća tegla 220
Sok od paradajza 140
Slatko od jagoda 500

Cena zimnice na pijaci

Ajvar blagi 500
Ajvar ljuti 500-600
Kuvani paradajz 200
Pečena paprika 200-250
Slatko od malina 500
Slatko od šumskih jagoda 400-500
Slatko od šljiva 300
Džem od šipurka 300-400

Količina povrća potrebna za zimnicu

Ajvar - oko 2 kilograma paprika za teglu
Turšija - 2-3 kilograma svakog povrća za bure
Kiseli kupus - 30-50 kilograma za bure
Kiseli krastavčići - 1/2 kilograma za teglu
Mešana salata - kilogram kuvanog povrća
Feferone - oko 1/2 kilograma za teglu
Džemovi - kilogram voća
Slatko - 1/2 kilograma voća

 

Komentari (4)

Цицка

05.09.2018 08:18

Ако се поврће и воће купује на пијаци онда се скоро не исплати, треба урачунати и теглење са пијаце , потрошња струје , воде ,прање тегли , поклопаца и слично , стерилизација , пастеризација . Али ако сте на селу имате шпорет на дрва онда се све исплати и јефтиније је и сигурни сте шта сте направили . Нешто се може направити што се не продаје на пијаци као рецимо слатко од мушмула и тако неке ствари .

Jo

05.09.2018 11:39

@Цицка - Jos uzmi u obzir da oni sto prodaju gotovo na pijaci....nemozes biti siguran u njihovu higijenu, sta stavljaju u ono sto prodaju dalje, ko je to u stvari pravio, itd......zato ili pravi sam ako ti se isplati, kupi na pijaci samo ako apsolutno znas od koga kupujes, ili najjednostavnije kupi u radnji.....uvek ima rasprodaja, ima i radnji na veliko gde je uvek jeftinije......ali budite preoprezni....jer kad se nesto desi, u Srbiji se niko ne drzi odgovornim.........

jeca

05.09.2018 15:05

@Цицка - jeste, ali domaće ima i ukus i miris i kvalitet

nedjo

05.09.2018 09:54

kupiš djubre,napraviš po ukusu...