grčka
Privatna arhiva
grčka

Privatna arhiva

grčka, Foto: Privatna arhiva

Iako su se mnogi ljudi ponadali da bi Grci od 1. avgusta mogli da otvore granice, za sada ne postoje bitne izmene odluka o putovanjima.

Ova zabrana ne odnosi se na državljane država – članica Evropske unije (EU) i država zone Šengen, uključujući njihove supružnike ili lica sa kojima su u legalnoj zajednici, kao i na njihovu maloletnu decu.

Zabrana se takođe ne odnosi na:

1. Medicinsko osoblje, istraživače i profesionalce iz oblasti zdravlja, ukoliko pri ulasku u zemlju pokažu licencu za rad ili drugi adekvantan dokument koji dokazuje njihovu profesiju, a pod uslovom da je njihov ulazak u zemlju u poslovne svrhe.

2. Lica koja već duži vremenski period imaju boravak u državi – članici EU ili državi zone Šengen, kao i na državljane drugih zemalja koji imaju dozvolu boravka u državi – članici EU ili državi u zoni Šengen.

3. Članove državnih delegacija.

4. Osoblje diplomatskih – konzularnih predstavništava i delegacija, osoblje međunarodnih i evropskih institucija, članove humanitarnih organizacija tokom obavljanja aktivnosti, vojna lica i pripadnike bezbednosnih snaga ili grčog Generalnog sekretarijata za civilnu zaštitu.

5. Zaposlene u oblasti transporta, uključujući morski i rečni saobraćaj, posade vazduhoplova, posade i tehničko osoblje letilica za gašenje požara, kao i vozače kamiona koja su u tranzitu radi transporta robe, kao i apsolutno neophodno osoblje za njihov transport, kao i vozače kamiona koja su u tranzitu radi transporta robe, kao i apsolutno neophodno osoblje za njihov transport.

6. Putnike u tranzitu.

7. Studente koji studiraju u Grčkoj.

8. Lica koja se bave negom starijih lica i lica sa posebnim potrebama.

9. Sezonske poljoprivredne radnike.

Ova Odluka važi za period od 30.07.2020 do 14.08.2020.

PROČITAJTE JOŠ: