Darija Kisić
Tanjug/Rade Prelić
Darija Kisić

Tanjug/Rade Prelić

Darija Kisić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Jedno od imena koje smo najčešće pominjali tokom ovih šest meseci borbe, a koje ćemo i dalje izgovarati i čije ćemo savete, preporuke slušati, jer će borba protiv kovida trajati jeste dr Darija Kisić Tepavčević.

Osim povratka ljudi sa letovanja koji su još najveći rizici za širenje koronavirusa u Srbiji?

-Prošlo je više od 6 meseci od kada je potvrđeno prisustvo koronavirusa na teritoriji naše zemlje. Koliko će se brzo širiti prouzrokovač zarazne bolesti zavisi od tri činjenice: na koji način se prenosi, koliko je populacija osetljiva na njega i da li imamo mogućnosti specifične prevencije tj. da li imamo vakcinu. Ako pogledamo ove karakteristike infekcije virusom SARS-CoV-2 znamo da se on prenosi najlakšim i najbržim putem; da je većina populacije još uvek osetljiva na njega, a da vakcine u širokoj upotrebi za sada još uvek nema. Kao što vidimo, i dalje postoje svi uslovi za brzo i nesmetano širenje ovog virusa širom sveta.

Ako na sve ove činjenice, dodamo i to da je iskustvo pokazalo da COVID-19 nema sezonski karakter, i da se još uvek nema pouzdanih podataka o dužini imuniteta nakon preležane bolesti, gotovo je nemoguće sa visokom preciznošću predvideti dalji epidemijski tok. Ono što je dobro poznato jeste činjenica da širenje virusa u najvećoj meri zavisi od nas samih. Jedino u našem organizmu virus može da opstane i da se umnožava i da dalje prelazi na novu osetljivu osobu. Zato je zadatak svih nas da to sprečimo. Svako od nas treba aktivno da prezme svoju ulogu i stane na put ovom virusu. Svako okupljanje ljudi, naročito u zatvorenim prostorima predstavlja značajan faktor rizika. Sledi nam period godine kada koji je prepun rizika.

Koliko je realna prognoza da u Srbiji neće biti nule i da će opet krenuti drugi talas?

-Već više od mesec dana beležimo opadajući trend učestalosti obolevanja od COVID-19, i u ovom momentu je epidemiološka situacija u Republici Srbiji povoljnija nego u većini zemalja Evrope. Opterećenje obolevanjem od ove bolesti je u direktnoj korelaciji sa učestalosšću primene preventivnih mera u populaciji. Trenutna epidemiološka sitiacija u našoj zemlji nam govori da smo se u prethodnom vremenskom periodu ponašali odgovorno i savesno i da je većina naših građana poštovala primenu preventivnih mera. Sledi nam period godine koji je pun različitih proslava i lepih događaja kojima smo se uvek svi radovali i sa nestrpljenjem čekali.

Mi smo gostoprimiv i druželjubiv narod i to su divne osobine. Ali ovaj put moramo da budemo svesni da takva vrsta okupljanja može značajno da utiče na brzinu širenja korona virusa. U borbi sa ovim virusom jedinom možemo da pobedimo ako budemo složni i solidarni. Najbolji primer nam je Republika Kina koja je upravo samodisciplinom i strogim poštovanjem preventivnih mera uspela brzo da epidemiju stavi pod kontrolu. Ohrabuje činjenica da na području ove zemlje već više od 4 meseca nema smrtnog ishoda koji se može dovesti u vezu sa ovim virusom, kao i da više od mesec dana nemaju slučajeve lokalne transmisije.

Kako suzbiti virus u jesenjim danima kada se pojavi i sezonski grip?

-Idemo u susuret hladnijem vremenu za koji je karakteristična sezona respiratornih infekcija. Ove godine na južnoj hemisferi je sezona gripa bila izuzetno blaga, najblaža u ovom veku. To se pre svega objašnjava visokim obuhvatom imunizacijom protiv gripa, ali i širokom primenom opštih prevnetivnih mera (nošenje maski, fizička distanca) koje su zajedničke za sve respiratorne infekcije.

Da li postoji neka zamišljena negativna brojka posle koje će se ponovo razmatrati uvođenje policijskog časa i sličnih metoda?

-Za ovih par meseci naša saznanja i teorije o ovom virusu se dosta menjala, ali ono što je ostalo nepromenjeno jeste način na koji možemo da sprečimo da se zarazimo. Često čujem komentare da smo dosadni jer stalno jedno te isto povaljamo da se nose maske, peru ruke i drži fizička distanca, ali te mere zaista spašavaju živote. U jednom momentu je ovaj virus bukvalno zaustavio ceo svet. Mnoge zemlje su se u nekom trenutku odlučile za konzervativniji pristup i ograničavanje kretanja u cilju smanjenja rizika prenošenja virusa. Mi smo takvom merom uspeli da sačuvamo živote naših najstarijih sugrađana koji su u najvećem riziku za nastanak komplilacija i smrtnih ishoda ukoliko dođe do infekcije. Takođe u tom vremenskom period smo ojačali kapacitete našeg zdravstvenog sistema, pripremili privremne bolnice, izgradili nove laboratorije i nabavili testove. Veliki uspeh je to što je tako ojačan kapacitet našeg zdravstvenog sisitema mogao da izdrži porast opterećenja obolevanjem koji smo imali u jednom momentu. Videli smo da to u mnogim visko razvijenim zemljama Evrope nije bio slučaj…

NEMA TRANSMISIJE VIRUSA U ŠKOLAMA!

Da li ste zadovoljni odgovornošću građana u borbi protiv korona virusa?

-Naučili smo da u borbi sa ovim nevidljivim neprijateljom moramo biti složni, odgovorni i disciplinovani. Ove reči sam već nekoliko puta ponovila, ali one jesu suština. Bez toga nikada ne možemo biti dovoljno pripremljeni i ravnopravan protivnik korona virusu. Zbog toga iznova i iznova želim da ponovim- nosite maske, perite ruke, držite fizičku distance. I opiminjujte svoje najmilije ukoliko se desi da se ne pridržavaju ovih mera. To je najbolji način da im pokažete koliko brinete za njih i koliko ih volite. Naši najstariji sugrađani su se opet pokazali kao najodgovorniji i najsavesniji i od njih moramo da učimo. Ali napomenula bih da su se i naši mladi, deca školskog uzrasta pokazali kao deo populacije na koji možemo da se ugledamo i oslonimo. Prošlo je tri nedelje od početka školske godine a nadzor nad COVID-19 je pokazao da osim sporadičnih slučajeva obolevanja, nije došlo transmisije virusa u školskoj sredini. Nadamo se da će tako da se nastavi i u narednom vremenskom periodu.

KO SU HEROJI U BORBI PROTIV VIRUSA?

Koja je po Vama medicinska ustanova najviše bila na udaru od pojave korone u Srbiji?

–Svim zdravstvenim radnicima koji su se nalazili ili se trenutno nalaze na prvoj liniji odbrane, svim onima koji su svaki dan u kontaktu sa pacijentima sa COVID-19, svim onima koji se svaki dan bore da spasu ljudske živote, svim onima koji su sate i sate proveli obučeni u skafandere, svim onima koji su satima, danima, mesecima odvojeniod svojih porodica, odajem veliko priznanje i bezgraničnu zahvalnost.

Da li se pridržavate propisanih epidemioloških mera?

 

Svi su oni naši heroji.

NEMA NESLAGANJA SA NESTOROVIĆEM

Da li fali dr Nestorović, koji se povukao, da li je tu bilo neslaganja?

-Sve odluke Kriznog štaba su uvek bile jednoglasne i nastajale su nakon diskusija koje su bile zasnovane na svim raspoloživim stručnim i naučnim podacima. U medijima su se često pojavljivali naslovi koji su ukazaivali na neka neslaganja, ali u tome nikada nije bilo istine.

Koliko Vama kao lekarima, stručnjacima znači podrška koju imate od predsednika i Vlade?

-Svaka odluka Kriznog štaba je na nivou preporuke i ne može da se implementira bez odluke Vlade. Svaka naša preporuka je usvojena I to vam dovoljno govori o podršci i poverenju koji od države imamo.

Da li Vam prija ili smeta popularnosti koju ste dobili, komentarišem se svaka Vaša izjava, pa čak i odevanje, frizura, šminka?

-Trudim se da ne obraćam pažnju na to.

Možemo li dobiti Vašu prognozu šta nas čeka u narednom periodu?

Da li biste primili rusku vakcinu?

-Zemllja porekla vakcina nije bitna već isključivo njena bezbednost i efektivnost.

Hoće li i Srbija biti dovoljno moćna da je proizvodi?

-Nakon dužeg vremenskog perioda ove sezone naš Torlak će ponovo proizvoditi vakcinu protiv gripa. To je obećavajuća poruka za budućnost.

PROČITAJTE JOŠ: