Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović
printscreen
Radmilo Petrović

Printscreen

Radmilo Petrović, Foto: Printscreen

Iako je vakcina protiv gripa najbezbednija vakcina na svetu, bolesnici koji imaju poremećen imunitet, ali i alergični na jaja i perje ne smeju da je prime, upozoravaju lekari.

Dr Radmilo Petrović, epidemiolog i najbolji vakcinolog u bivšoj Jugoslaviji, za „Alo!“ objašnjava da se svaka vakcina protiv gripa proizvodi na pilećim embrionima i da zbog toga ne smeju da je prime osobe koje imaju alergiju na perje i jaja.

- Tvrdim da je vakcina protiv gripa najbezbednija vakcina na svetu, jer osim umrtvljenog virusa ne sadrži nikakve konzervanse. Međutim, to nikako ne znači da mogu baš svi da je prime. Svako ko je alergičan na kokošja jaja ili perje mora svom lekaru to obavezno da prijavi, jer se tim osobama ne preporučuje imunizacija - navodi Petrović.

- Pre nego što primate vakcinu, lekar će vas pitati koju terapiju primate i uputiti vas šta je za vas najbolje. Uglavnom se vakcina protiv gripa ne daje teškim bolesnicima odnosno onima koji imaju poremećen imunitet. Međutim, za ostale ne bi trebalo da bude većih prepreka - kaže dr Gligić.

Ana Gligić

Printscreen

Ana Gligić, Foto: Printscreen

Međutim, za sve ostale imunizacija protiv sezonskog gripa je i te kako preporučljiva, jer, kako podseća epidemiolog Radmilo Petrović, iako nije naučno dokazano, pokazalo se da vakcina protiv gripa štiti i od ostalih respiratornih infekcija.

- Ove godine u našoj zemlji imunizacija će se vršiti četvorovalentnim i trovalentnim vakcinama, koje pored B vrste virusa, sadrže i one iz A grupe koji već godinama izazivaju epidemije i teže kliničke slike kod pacijenata - kaže Petrović i dodaje da se sam vakcinisao odmah nakon što su stigle prve doze vakcina koje su po protokolu bile namenjene pre svega najstarijima.

Preporučujemo i:

Stručnjaci posebno ističu da bi pored hroničnih bolesnika, trudnica, dijabetičara i pacijenata sa visokim pritiskom, vakcinu protiv gripa trebalo da prime i svi oni koji su preležali koronavirus, bar četiri nedelje otkako su im prošli svi simptomi.

- Sve laboratorijske analize moraju da im budu u granicama normale i da nemaju ni najmanju naznaku kliničke slike kovida-19. Ne smeju ni da imaju kratak dah, da se brzo zamaraju, niti da osećaju malaksalost, ako žele da prime vakcinu protiv gripa - navodi prof. dr Branislav Tiodorović. 

Ne očekujem jak udar gripa

- Manje je respiratornih infekcija u ovo doba godine nego prethodnih sezona. I upravo zato ne očekujem da će grip krenuti u Srbiji pre januara, februara. Takođe, ne očekujem ni jak sudar korone i sezonskog gripa - naveo je dr Tiodorović.

Vakcine u apotekama od decembra

U drugom krugu imunizacije vakcine bi trebalo da stignu i u apoteke širom Srbije, a kako za „Alo!“ navode apotekari, građani nikako ne bi smeli sami sebi da ih ubrizgavaju.

- U decembru bi trebalo da nam stignu prve doze vakcine protiv gripa, a već sada vlada ogromno interesovanje - kazali su nam iz jednog poznatog lanca apoteka.

Pročitajte još: